Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конгресът разследва Обама и Хилари Клинтън

25 октомври 2017, 07:37 часа • 1600 прочитания

Започват две нови разследвания на ниво "Конгрес", касаещи бивши високопоставени държавни служители на САЩ, предаде БГНЕС. Разследванията касаят предишния американски президент Барак Обама и предишния държавен секретар и кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън и ще се извършват от две различни комисии към долната камара на Конгреса на САЩ.

Първото разследване има за цел да хвърли повече светлина върху решението на ФБР и правосъдното министерство да прекрати разследване срещу Хилари Клинтън заради използването на личен мейл, хостван на частен сървър, за служебни цели. Второто разследване касае решение от 2013 година на администрацията на Обама, което довежда до одобряване на продажбата на канадската компания Uranium One на руската "Росатом". Според някои оценки, това дава в ръцете на Русия 20% от добива на уран в САЩ.

Решение за продажбата на Uranium One е взето, след като добивната компания прави няколко дарения на фондацията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Изрично беше посочено, че тези разследвания не са свързани с разследването за евентуална намеса на Русия в президентските избори в САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес