Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийският Омикрон изглежда почва бързо да се разпространява

13 юли 2022, 07:41 часа • 2253 прочитания

Първите случаи на заразяване с новия вариант на Омикрон - BA.2.75 са регистрирани в Канада, съобщава местният телевизионен канал CTV, позовавайки се на свой източник, предава БГНЕС. Този вариант на коронавируса е открит в Индия, като изглежда тръгна от района Махараштра, откъдето се появи най-смъртоностният досега вариант на Ковид - Делта. Новият вариант е установен и в още най-малко десет други страни, включително Австралия, Германия, Обединеното кралство и САЩ, съобщава телевизионният канал.

Още в началото на юли, в анализа си за новия вариант молекулярният биолог д-р Георги Маринов, който е част от Департамента по генетика в университета Станфорд, посочва, че при този вариант има натрупване на много мутации наведнъж, а не постепенна промяна, както е по принцип. Така беше например и с възникването на оригиналния Омикрон (BA.1). Най-важното, според молекулярния биолог е, че има мутации, които помагат на вируса по-ефективно да спира "единствените антитела срещу първоначалния (уханския) вариант на коронавируса, които имаха ефект върху BA.2" и мутации, които помагат на S-протеина на вируса по-лесно да осигурява достъп до човешките клетки т.е. вирусът е по-заразен. Затова и д-р Маринов се опасява, че така вирусът се отклонява от пътя на атенюацията т.е. намаляването на вирулентността му (силата му).

Вирулентността е способността на патогена или микроорганизма да причинява увреждане на гостоприемника. Т.е., вирулентност е способността на SARS-CoV-2 да ни засегне тежко.

В крайна сметка, въпрос на време е да се появи изцяло нов серотип (т.е. вирус, на който нито едно от съществуващите в момента антитела след преболедуване и ваксинация няма да влияе) и тогава ще видим какво ще каже СЗО за пандемията, предрича с горчивина ученият, който отдавна подкрепя китайския подход "КОВИД НУЛА" за справяне с вируса в световен мащаб.

В Канада засечените за момента случаи са пет. Говорител на канадските здравни власти обаче отбеляза, че "броят на вариантите на коронавируса може да се промени, тъй като определението за "подвид" се прецизира".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес