Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФБР посочи методите за външна намеса на президентските избори

05 септември 2020, 10:45 часа • 2200 прочитания

Американското ФБР смята, че Русия, Китай и други противници на САЩ предприемат опити да повлияят на американските избори чрез такива методи като кибератаки, дезинформация в социалните мрежи и политическа реклама от името на американски граждани. Това твърдение се съдържа в препоръките за президентските избори на 3 ноември, публикувани в петък на сайта на отделението на ФБР в Сан Франциско, щата Калифорния.

Злонамерените операции от чужбина целят да подкопаят доверието към нашите демократични институции", твърди ФБР. Кибератаките може да включват „взлом и организирано изтичане на чувствителна информация от компютрите, базите данни, мрежите, телефоните и електронната поща".

Други метод е тайното финансиране, публикуване на политическа реклама от името на граждани на САЩ, лобиране от страна на нерегистрирани чуждестранни агенти за влияние и противоправни дарения за изборната гонка. Третият главен метод е дезинформацията в социалните мрежи, с цел да се посеят съмнения, да бъдат излъгани или огорчени американците. Подходящи за това са актуалните социални проблеми, предизвикващи поляризация на общественото мнение в САЩ, поясни ФБР.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес