Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дилма не е участвала във въоръжени действия като партизанка

22 юни 2012, 19:43 часа • 4000 прочитания

Президентката на Бразилия Дилма Русеф никога не е участвала във въоръжени действия, докато била част от нелегални групи за борба срещу диктатурата (1964-1985 г.), показват документи на армията, публикувани от в. "Корейо Базилиензе".

64-годишната президентка беше хвърлена в затвора и измъчвана от военните през 70-те години на миналия век заради връзките й с партизански групи и степента на участието й във въоръжените действия предизвикваше противоречия.

По време на предизборната кампания, която я доведе на власт през 2011 г., тя отрече да е участвала във въоръжени действия. В тайните архиви на армията, които най-сетне бяха публикувани тази седмица, името на Русеф не фигурира в списъка от 16 членове на Групата за национално освобождение (Колина). Тя извършвала въоръжени нападения.

Приписваното й престъпление е, че "има връзки с нелегална революционна организация от марксистко-ленински произход", в която "има за задача да координира действията в училищата и да свиква събрания с подривен характер в апартамента си". По време на живота си в нелегалност Дилма приела името "Естела" и е описвана като "агент за интелектуална подкрепа на партизанската организация".

На 22-годишна възраст Дилма Русеф била подложена на мъчения, включително с електрошок и побои, които изместили челюстта й, както разказа самата тя неотдавна. Дилма, която е политически наследник на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва от Работническата партия, създаде през май "Комисия за истината", предназначена да хвърли светлина върху извършените престъпления от военния режим.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес