Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Китай слагал шпионски чипове в хардуер за Apple и Amazon

04 октомври 2018, 14:55 часа • 3566 прочитания

Китайското правителство е инсталирало микрочипове в оборудване и устройства, произвеждани за американски технологични гиганти като Apple и Amazon. Чрез тях е събирало информация за търговски тайни и интелектуална собственост. Това твърди Bloomberg BusinessWeek в свое разследване, предизвикало бурни реакции в технологичния свят в САЩ, съобщава Expert.bg.

Според статията чиповете са обект на разследване от страна на американското правителство от 2015 г. насам. Те били създадени и въведени от китайската сървърна компания Super Micro, която доставя продукти за центровете за данни на технологичните фирми.

Проблемът бил открит от независими разследващи, наети от доставчици на облачни услуги. Именно през 2015 г. Apple се отказа от сървърите на Super Micro и окончателно прекрати партньорството си с компанията през 2016 г. Сега обаче твърди, че това нямало общо с шпионски чипове.

Потребителски данни не са били откраднати чрез чиповете, уточняват от Bloomberg. Те цитират свои анонимни правителствени и корпоративни източници.

И Apple, и Amazon, и Super Micro категорично отрекоха твърденията. Какво заявиха технологичните гиганти прочетете ТУК.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес