Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън и Сунак се договориха да подкрепят Украйна

26 октомври 2022, 06:07 часа • 1156 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън и новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак се съгласиха да подкрепят Украйна и да се противопоставят на Китай, съобщи администрацията на Белия дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън и новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак се разбраха по време на първия си телефонен разговор да работят заедно в подкрепа на Украйна и да се противопоставят на Китай. Те разговаряха за първи път часове след като Сунак стана третият министър-председател на Великобритания тази година, наследявайки тежка икономическата криза след оставката на Лиз Тръс след едва 49-дневно управление.

„Двамата лидери потвърдиха "специалните отношения", които съществуват между Съединените щати и Великобритания, и заявиха, че ще работят заедно за постигане на глобална сигурност и просперитет” се казва още в съобщението на Белият дом за разговора.

"Лидерите се съгласиха, че е важно да работят заедно в подкрепа на Украйна и да държат Русия отговорна за нейната агресия", се казва в изявлението за войната, предизвикана от руското нахлуване в прозападната ѝ съседка през февруари.

Белият дом съобщи, че Байдън и Сунак са се договорили също така да "отговорят на предизвикателствата, поставени от Китай", който Вашингтон определя като своя основен геополитически и икономически съперник на съвременната световна сцена.

От "Даунинг стрийт" 10 публикуваха своя официална информация за разговора, в която се казва, че двойката е "обсъдила степента на сътрудничество между Обединеното кралство и САЩ, както двустранно, така и в региони като Индо-Тихоокеанския регион". Обсъден е бил и по-спорния въпрос за Северна Ирландия.

Байдън определи назначаването на първия британски министър-председател, който е с азиатски произход като "поразително, революционно събитие".

Великобритания е ключов европейски съюзник на Съединените щати във въоръжаването и подкрепата на украинската армия, която се опитва да отблъсне руското нашествие, започнало през февруари., АФП

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес