Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомобилни гиганти протестират в Белия дом срещу високите вносни тарифи на САЩ

04 декември 2018, 14:37 часа • 2170 прочитания

Представители на “Даймлер“, „Фолксваген“ и „BMW“ пристигат във Вашингтон за разговори с американското правителство, съобщава Die Zeit.

Застрашени от въведените тарифи за внос на автомобили от американския президент Доналд Тръмп, мениджърите на немските автомобилни компании ще се срещнат с членове на американското правителство за разговори в Белия дом.

В разговорите ще вземе участие и главния изпълнителен директор на „Даймлер“ Дитер Зетче. Директорът на „Фолксваген“ Херберт Диез също ще долети в САЩ, за да се срещне с министъра на икономиката Уилбър Рос и с представителя на търговския борд Робърт Лайтшизър. „BMW“ ще бъде представляван от финансовия директор Николас Петер.

Все още не са известни бъдещите детайли от срещата във Вашингтон. Бизнес консултантът на Тръмп Лари Кудлоу отказа да даде предварителни подробности. Очаква се срещата на Белия дом да се състои без президента на САЩ Доналд Тръмп.

Очевидно правителството на САЩ иска да обсъди настоящия търговски спор. Германското висше автомениджърско тяло възнамерява да акцентира върху важността на германските компании за американската индустрия.

Представителите на автомобилните компании обаче нямат официална оторизация за преговори, тъй като търговията и митническите въпроси на Европейския съюз са отговорност на Европейската комисия.

Тръмп смята, че САЩ получават несправедливо отношение от своите търговски партньори и заплашва да наложи специални месечни мита върху автомобилите.

За германските производители това би било тежко бреме. След като секторът изглеждаше временно стабилен, Тръмп се обърна към председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер през лятото с намерението да се оттегли от сегашните си задължения и поиска допълнителни преговори.

След оповестяването на значителни съкращения на работни места в най-големия производител на автомобили в САЩ General Motors, Тръмп отново заяви миналата седмица, че обмисля тарифи до 25% за автомобили от чужбина.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес