Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъците в Судан продължават: Въздушен удар в Хартум уби поне 20 цивилни

03 септември 2023, 18:55 часа • 2359 прочитания

Жителите на столицата на Судан - Хартум - се събудиха в неделя от артилерийски и ракетен обстрел, часове след като въздушен удар в южната част на града уби най-малко 20 цивилни, включително две деца, твърдят судански активисти.

Поне 20 жертви

„Броят на загиналите от въздушната бомбардировка“ в южната част на Хартум „е нараснал до 20 цивилни жертви“, според изявление на съпротивителния комитет, цитиран от АФП и БГНЕС. Те са сред многото доброволчески групи, които организираха продемократични демонстрации и сега предоставят помощ на семейства, попаднали в кръстосания огън между армията и паравоенните бойци в африканската държава.

На свой ред - телевизионният канал „Ал Арабия“ съобщи за твърдение на суданската армия, че е установила пълен контрол над ключовата база на бронираните сили на страната, разположена в южната част на столицата Хартум. „Сигурността на бронираната база по периметъра в района на Ел Шаджар в южната част на Хартум е осигурена, освен това Силите за бързо реагиране (СБП) са изтласкани от околните райони“, се казва в изявление на армията. Засега няма официални коментари от специалните части.

Снимка: Getty Images

Обстрелът продължава

Според телевизията суданските въоръжени сили продължават да нанасят въздушни удари по позициите на СБП в столицата, чуват се и звуци от артилерийски обстрел. Тежки боеве се водят и в съседния град Омдурман.

През последните седмици имаше ожесточени сблъсъци около базата на бронираните сили в Хартум, където е съсредоточена голяма военна техника и оборудване. Армията вече няколко пъти успява да изгони спецчастите от съоръжението, но те започват нови офанзиви от близките райони.

От началото на войната между редовната армия и СБП на 15 април са убити около 5000 души, според оценки от проекта за местоположение на въоръжени конфликти и данни за събития, на когото се позовава АФП.

Суданските въоръжени сили контролират небето и извършват редовни въздушни удари, докато бойците на СБП доминират по улиците на столицата. Западните държави обвиниха СБП и съюзническите им милиции в убийства, основани на етническа принадлежност в региона на западен Дарфур, а Международният наказателен съд започна ново разследване на предполагаеми военни престъпления.

Армията също беше обвинена в злоупотреби, включително въздушен удар на 8 юли, при който бяха убити десетки цивилни.

Хуманитарна криза

Над половината от 48-милионното население на Судан сега се нуждае от хуманитарна помощ и защита, а 6 милиона са „на една крачка от глада“, алармира ООН. Въпреки несигурността, грабежите и бюрократичните пречки, световната организация казва, че е успяла да предостави помощ на милиони нуждаещи се.

Войната е разселила около 3,8 милиона души, според ООН, докато още милиони хора са пресекли границите на съседни страни. Сред разселените са близо 2,8 милиона от Хартум, според Международната организация по миграция. Това е над половината от предвоенното 5-милионно население на столицата. Тези, които остават, се укриват от кръстосания огън, почти нямат вода и ток.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес