Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нестабилна ситуация в Мали

08 февруари 2014, 10:42 часа • 89739 прочитания

ООН обяви, че условията за стотици хиляди хора в Мали продължават да бъдат несигурни въпреки подобрението в сигурността и по-лесния достъп на хуманитарните агенции до уязвимите групи. ООН призова за събирането на 569 милиона долара, които са необходими за храна, медицински грижи и друга животоспасяваща помощ за милионите малийци след дългогодишните конфликти.

Организацията заяви, че за последната година в Мали са се случили изключителни промени. Според ООН общото положение в областта на сигурността в страната се е подобрило значително след намесата на френските и африканските сили в разтърсения от конфликтите Север. Въпреки тези промени към по-добро милиони хора продължават отчаяно да се нуждаят от помощ.

Според хуманитарния координатор за Мали Дейвид Гресли 800 хиляди души в момента страдат от сериозна липса на храна и се очаква този брой да нарасне до 1,3 милиона души по-късно тази година.

Той отбелязва, че липсата на дъждове миналата година е довела до лоша реколта през тази. В резултат на това така нареченият „гладен сезон”, когато хората вече нямат запаси от храна, се очаква да започне много по-рано тази година, може би през март или април.

Според Гресли десетки хиляди недохранени деца може да загинат, ако не получат необходимата помощ навреме. „Тези деца наистина са в много трудно положение. За да спасим един живот ни трябват около 100 долара. Не е много и вероятно ще можем да спасим около 50 хиляди живота тази година. Но никой няма да забележи, ако умрат”, казва Гресли. Той допълва, че точно сега в Мали няма война. Въпреки това локализираните атаки, престъпността и бандитизмът създават нестабилност и несигурност.

Ислямистите, свързани с „Ал Кайда”, отстраниха бунтовниците туареги през 2012 година и поеха контрол над региона. След това дойдоха френските сили и ги изгониха. Тези групи обаче остават в Севера и извършват спорадични атаки срещу военни съоръжения.

Хуманитарният координатор Гресли все пак смята, че те не представляват голяма заплаха за местното население. Общата несигурност обаче обезкуражава изселените от домовете си хора и бежанците, които искат да се завърнат по домовете си.

„60% от 217-те хиляди вътрешно изселени в Мали хора се намират в северната част на страната. Те се връщат в регионите, от които произлизат, но не могат да се завърнат по домовете си заради опасения за сигурността. Същото важи за движението на бежанците”, казва Гресли. Повечето от бежанците се страхуват да се завърнат по домовете си заради ситуацията в областта на сигурността и възможни отмъщения. Според Гресли едва 15 хиляди души от 168 хиляди потърсили спасение в съседни страни бежанци са се завърнали в Мали.

Voice of America

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес