Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мозамбик се бори с най-тежката епидемия от холера от десетилетие

31 март 2023, 20:17 часа • 1009 прочитания

Най-тежката от повече от десетилетие епидемия от холера избухна в Мозамбик, съобщиха от Световната здравна организация. Бедствието идва след опустошителния циклон Фреди, преминал през страната. 

"Макар че в Мозамбик редовно избухват епидемии от холера между октомври и април, като са регистрирани почти 21 000 случая и 95 смъртни случая, това е най-голямата епидемия от повече от десетилетие", заяви Северин фон Ксилендер, представител на СЗО в югоизточната африканска държава, цитиран от БГНЕС.

"Епидемията все още се разширява географски", каза той пред репортери в Женева на брифинг чрез видеовръзка от Мапуто. Засегнати са осем от 11-те провинции на страната.

Келимане е най-засегнатият град и през последните 24 часа 132 души са били приети в центрове за лечение на холера, а 350 души са получили посещения за лечение на холера. "След навлизането на Фреди на сушата броят на случаите в града експлодира и от по-малко от 20 на ден и се увеличи десетократно", каза Фон Ксиландер.

Първата кампания за ваксиниране срещу холера започна в края на февруари в четири провинции. Повече от 715 000 души получиха еднократна инжекция. В четвъртък в Куелимане стартира втора кампания, която е насочена към 410 000 души. Програмите за ваксинация ще бъдат разширени и в други провинции, като в момента са обхванати повече от 1,35 млн. души.

Над 1000 жертви на холера в Малави

Екипите на СЗО реагират на пет паралелни извънредни ситуации в областта на здравеопазването в Мозамбик: освен холерата и наводненията, причинени от циклона Фреди, полиомиелитът, Ковид-19 и продължаващата хуманитарна криза в северната част на страната предизвикват ситуация, която "претоварва" здравните системи, каза Фон Ксилендер.

Циклонът Фреди разруши повече от 132 000 домове, а 184 000 души бяха разселени, и въпреки че наводненията вече се оттеглят, достъпът до безопасна вода е "предизвикателство", каза той, а около една трета от реколтата е унищожена. "През следващите седмици броят на случаите на малария ще се увеличи драстично, а процентът на недохранване, който вече е много висок, ще се повиши", каза Фон Ксилендер. "С това кратко изложение нямам за цел да всявам страх, но се надявам да алармирам за тревожната ситуация, в която в момента живеят милиони хора тук", каза той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес