Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египет с нова столица до края на годината, обяви конкурс за име

27 октомври 2021, 17:29 часа • 15404 прочитания

Египет планира да открие новата си административна столица до края на тази година. Властите на страната обявиха конкурс за избор на име, слоган, иновативно лого и визуална идентичност на новия град и приканиха всички граждани да се включат с предложения.

Държавната инженерна служба, която изпълнява проекта за новата египетска столица, обяви, че очаква предложенията да „отразяват визията на държавата за създаване на нови умни градове и развитие на обществото чрез наука, изкуство, иновации, устойчиво развитие и съвременни технологии“.

Авторът на най-доброто име ще получи награда от 50 хиляди египетски лири. Най-добрият дизайн ще бъде награден с 100 000 египетски лири.

Новата столица на Египет трябва да отвори врати до края на 2021 г. Градът вече е в процес на изграждане, като строителството започна още през 2015 г.

Площта на града ще бъде 714 кв.км. На първо място там ще се преместят държавните агенции, самият кабинет и парламентът. Новият град ще може да приеме до 6,5 милиона души.

Причините за преместването на египетската столица са две. Първата е да се разтовари Кайро, който е шестият по големина мегаполис в света и в него в момента живеят 22 милиона души. Втората причина е да се изолират правителствените агенции от големите тълпи, за да се избегнат протести и демонстрации, какъвто беше случаят през 2011 г. в Кайро.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес