Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бубонна чума вилнее в Мадагаскар

22 ноември 2014, 16:32 часа • 42998 прочитания

На Мадагаскар е регистрирано огнище на чума, като жертвите са 40 жители на островната държава, сочат данни на “световната здравна организация (СЗО).

Първият случай на заболяването е бил открит още на 31 август тази година. На 3 септември пациентът е починал. Към 16 ноември са регистрирани 119 случая на заразяване с чума, като епидемията е обхванала различни провинции на Мадагаскар.

Населението на Мадагаскар е 20,7 млн. души. Високата плътност на градското население в комбинация с не добре развитото здравеопазване представляват „благодатна почва” за разпространението на чумата, макар от СЗО да отбелязват, че държавата е взела необходимите мерки.

Чумата е бактериално заболяване, поразяващо гризачите и разпространяващо се от бълхите. Ако заразена бълха ухапе човек той развива бубонна чума – преобладаващата форма на заболяването. Болестта се предава по въздушно-капков път и води до развитието на белодробна чума.

Според учени от Великобритания огнищата на чума на Мадагаскар се съгласуват с Ел Ниньо – колебанията на температурите на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан. Това явление понякога предизвиква климатични аномалии. Ел Ниньо влияе на климата на Мадагаскар, а той от своя страна въздейства върху популацията от гризачи – преносители на болестта.

При своевременно поставена диагноза болестта може да бъде лекувана ефективно с помощта на антибиотици. Но това не прави белодробната чума по-малко опасна, тъй като пациентът може да почине 24 часа след заразяването.

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес