Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бомба в пратка рани тежко руски дипломат в Централноафриканската република

16 декември 2022, 15:10 часа • 1656 прочитания

Бомба в колет е ранила сериозно ръководителя на руския културен център в Централноафриканската република, съобщи говорител на посолството.

Дмитрий Ситой е получил анонимна пратка в куриерската служба, а след това я е отворил сам в дома си, съобщава РИА Новости. Руският служител е загубил много кръв и в момента лекарите се борят за живота му в болница.

Според началника на полицията Бенвеню Зокуе инцидентът се разглежда като терористична атака, а Ситой по-рано е получавал заплахи, за което и е сигнализирал местните власти.

ОЩЕ: Готвача на Путин предаде "окървавен" чук на Европарламента (ВИДЕО) 

На свой ред близкият до Путин бизнесмен и собственик на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че Ситой е получавал предупреждение „от французите“ „руснаците да се махнат от Африка“. Според разпространено от пресслужбата на неговата компания изявление, на 11 ноември Ситой уж бил получил вече един колет от Того, съдържащ снимка на сина му, който живее във Франция. В него имало бележка, че следващия път ще получи главата на сина си, ако "руснаците не се махнат от африканския континент", се казва в текста на прессъобщението. Оттам продължават, че намирайки се в състояние на афект, тъй като мислел, че в пратката е главата на сина му, Ситой не спазил мерките за сигурност и сам отворил пакета, след което последвала експлозията.

Всъщност именно частната военна компания на Пригожин е обвинявана в нарушения на правата на човека, включително изтезания и убийства, в Централноафриканската република, Либия, Сирия, Судан, Мозамбик и, разбира се, в Украйна, където са изпращани много негови наемници.

ОЩЕ: Британски адвокат: ЧВК "Вагнер" може да изплати на украинците от 5 до 9 милиарда паунда обезщетение

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес