Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 новородени починаха в Тунис, здравният министър подаде оставка

10 март 2019, 09:25 часа • 1295 прочитания

Министърът на здравеопазването на Тунис Абдеррауф Шариф подаде оставка след смъртта на 11 новородени в болница в столицата на страната. Това стана само 4 месеца, след като той беше назначен на поста, предаде БГНЕС.

Бебетата са починали от септичен шок между 7-8 март, съобщи тунизийското министерство на здравеопазването. Министър-председателят на Тунис обяви, че е започнало разследване на държавната болница, както на медицинските ѝ практики и хигиената в нея.

Тунизийската педиатрична асоциация написа в изявление във Facebook, че е много вероятно бебетата да са станали жертва на инфекция, предизвикана от продукт за интравенозно хранене. Асоциацията призовава властите да "хвърлят светлина" върху ситуацията и припомня лошите условия, при които работят неонатолозите и педиатрите в страната.

В изявление на Министерството на здравеопазването на Тунис се казва, че са взети превантивни мерки, за да бъде избегната смъртта на други бебета. Всички новородени в родилното отделение са били прегледани.

Здравната система на Тунис, някога повод за гордост за страната, беше засегната от управленски и финансови проблеми, които занижиха стандартите и предизвикаха недостиг на лекарства, коментира АФП.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес