Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Yahoo забрани на служителите си да работят от дома

26 февруари 2013, 09:43 часа • 2045 прочитания

През последните години все повече хора в световен мащаб работят от дома си дистанционно. Това има редица предимства, сред които – работа в по-спокойна среда, по-голяма продуктивност, по-малко разход на средства и време за пътуване и т.н.

Вместо да насърчава тази тенденция обаче, генералният директор на Yahoo Мариса Майер изненада неприятно много от сътрудниците на компанията, забранявайки им работата от къщи.

„За да стане компанията по-добро работно място, е важна комуникацията и сътрудничеството, затова ние трябва да работим бюро до бюро. Ето защо е толкова важно всички ние да работим в офис“, се говори в разпоредителното писмо, издадено от началника на HR отдела на компанията Джеки Резес, цитиран от CNN.

Майер, която по-рано радваше офис сътрудниците на фирмата с безплатна храна и нови смартфони, сега рискува да се лиши от множество ценни работници. Така е, защото достатъчно много сътрудници на Yahoo работят от разстояние, като голяма част от тях дори не живеят в Калифорния, а се намират в други щати. Съгласно новата наредба всички щатни сътрудници, работещи дистанционно, трябва до началото на юни да се свържат с кадровата служба на компанията. На тях ще им бъдат предложени два варианта – или да започнат всекидневно да пътуват до офиса на Yahoo, или да престанат да работят за компанията. Предупреждението се отнася дори за тези сътрудници, които работят понякога от дома си, а не всекидневно. Към момента за Yahoo работят общо 11 500 души, коментират от CNN.

Новото разпореждане на Майер е свързано с това, че тя смята за необходимо компанията да се бори с всички сили за адаптирането на интернет към конкретния потребител, а за това е необходимо всички служители на Yahoo да се намират под един покрив.

Нововъведението доведе до сериозни критики не само от страна на работниците, но и от бившия работодател на Майер – компанията Google, от където смятат, че забраната за дистанционна работа ще намали производителността на труда.

Мариса Майер е директор на Yahoo от 2012 г. Не за пръв път е критикувана за свои решения. Тя си навлече гнева на мнозина, след като неотдавна се върна на работа само две седмици след раждането на детето си.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес