Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичката сме втасали с образованието, та до "джендърите" опряхме

14 август 2024, 08:38 часа • 3454 прочитания

Трябва изобщо да не си влизал в българско училище поне 20 години, за да измислиш забрана като приетата от 50-ото Народно събрание, свързана с "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца.

Многострадалният Закон за предучилищното и училищното образование беше отново променен, при това - с нещо напълно ненужно. Тази уж-битка с някаква ЛГБТИ пропаганда си е сама по себе си пропаганда. И безспорно добър предизборен ход на "Възраждане".

Защо ли? Защото едва ли има друга линия, която да е по-успоредна на путинската от тази. Още през декември 2022 г. Путин подписа закон, който забранява т. нар. пропаганда на ЛГБТ общността и смяната на пола. Той засяга всички възрасти, но забележете - първоначално забраните се отнасяха само до непълнолетни.

Още: Русия издаде първите осъдителни присъди по закона срещу ЛГБТ

В края на 2023 г., само година след приемането на този закон, Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за "екстремистко". Беше забранена всякаква дейност, защитаваща правата на общността.

Какво ще се случи у нас догодина? И ние ли ще обявим тази общност за екстремистка, следвайки логиката на сегашните законодатели?

50-ото Народно събрание направи една голяма крачка към Путин, което логично предизвика европейска реакция. Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти призова българския президент да не подписва този закон. "Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", написа той.

Безспорно пропагандирането на каквато и да е религия, сексуална ориентация или политическа линия трябва да е недопустимо в училище. Всяко пропагандиране на интимни ценности е чиста простащина - без значение дали е хетеро или хомо. То много прилича на парадирането с пари, с власт, с всевъзможни религиозни и псевдорелигиозни възгледи, тоест - на изначалната, базисна простащина. Проблемът става по-сериозен, когато тази простащина тръгне да кове закони.

Все едно самата простотия да забраним със закон - нищо няма да се получи.

Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Всичката сме я втасали в българското образование, та до този казус опряхме. Да, наистина е важно да не се пълнят главите на децата с глупости, но дали родните депутати скоро са отваряли учебник, та да видят какво изучават бъдещите управници и избиратели?

Родното училище има твърде много проблеми, но те съвсем не са приоритет за управляващите в последните 20 години. Оставени са родителите, учителите и директорите сами да си блъскат главите с всичко. Учебниците и помагалата стават все по-неразбираеми и откъснати от реалността. Учебният материал затруднява дори баби и дядовци, които са доктори на науките. Кому е нужно това и няма ли някой с повече от две гънки в мозъка да сложи ред?

Още: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

Най-важното е образованието да дава простор на мисълта, да стимулира децата да научават повече за света, за себе си и за околните. Дали кореспондира с това новата забрана? Самото приемане на определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" е прецедент за Европейския съюз, защото създава предпоставки за дискриминация. Противоречи и на Европейската конвенция за правата на човека, но явно 154-ма от родните депутати решиха да я заобиколят.

Лицемерието на обществото много ясно лъсва при приемането на закони, защото ги приемат пак лицемери. То е вторият проблем след простотията. Или е част от нея. Защото това, което днес наричаме ЛГБТИ, съществува още от древните Рим и Елада. Без значение дали ни харесва това или не. Със забрана нито ще го изкореним, нито ще възпитаме някакви по-правилни добродетели.

Още: Ако ученик разкрие своя различна сексуална ориентация, да го оставим да го набият ли? Анализ (СНИМКИ)

Лицемери са депутатите от ГЕРБ, които не виждат нищо лошо в това собственият им лидер да е сниман от някаква Мата Хари дибидюс, за друга мацка пък да има сериозни подозрения, че е купил къща в Барселона, на трета и пета - други неща, защото е публична тайна неговият освободен от скрупули личен живот и щедростта му към дамите по принцип. Нищо тук не ги притеснява, защото са ларж. После внезапно стават върли консерватори, кръстоносци на семейните ценности и на православието, за които ЛГБТИ е нещо опасно и е най-добре да се забрани.

За да възпитаваме толерантност към различните, първо трябва да научим децата, че има различни. По нормален и легален път. И чак след това ще можем да изискваме от тях да разбират различния. Днес в училище агресията е масова. Децата със специални потребности трудно оцеляват. Няма кой да обясни на вилнеещата посредственост, че е адски важно да проявяваме емпатия и разбиране, ако искаме да бъдем общество, а не стадо или глутница.

Впрочем, самата идея за забрана на каквото и да било е доста тъпа. Пак ще дам пример с наркотиците - незаконни са, да, но минете покрай което и да е училище и ще видите и дилърите, и надрусаните хлапета, крещящи и повръщащи само на една пресечка от училището. Какъв е ефектът от забраната? Забраненото нещо просто става интересно и да го правиш е начин да се докажеш. Всяко табу има неимоверна притегателна сила за подрастващите, които с всички сили му се противопоставят, дори дълго след излизането си от тийнейджърска възраст. 

Още: Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Но до чак такива дълбини депутатският ум явно не достига.

Лицемерна е и църквата, която пламенно приветства този забранителен закон. Е как иначе - нали е успореден на православните ценности! Същата църква, която не успя да научи своя традиционно православен народ, че яйцата нямат нищо общо с Възкресението, както и Дядо Коледа - с Рождество. Но пък приветства един недомислен закон, създаден главно с предизборна копейконабирателна цел.

Какъв парадокс, би възкликнал всеки, който е виждал духовници с маникюр и с диамантче на лявото ушенце. Няма нищо лошо в това, всеки е свободен, всеки човек си има права и спазването им е фундамент на демокрацията. Лошо е друго - да се правим на консерватори, докато припяваме на Путин. И на неговата концепция да възстанови империята на база православие.

Още: Путин лично превключи на антиджендър пропаганда (ВИДЕО)

Истински консерватори у нас почти няма, именно защото почти няма искрено вярващи.

Затова пък има зрелостници, които не умеят да изложат своя собствена мисъл в свързан текст. Не само има, а са огромното мнозинство. Отдавна излезлите от училище, които се изявяват в разни телевизионни формати, са живото доказателство за нивото, което дава днешното ни училище.

Плачевно е!

Българската образователна система произвежда твърде много интелектуални инвалиди и вина за това не носят децата, а хората, които чертаят политиките.

Днес тези хора развяват някакви джендъри вместо Торбалан и се опитват да плашат с тях обществото, все едно няма достатъчно реални заплахи. 

Има. И най-голямата от тях е собствената ни простотия.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес