Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на Вики – не с рогата напред, но как тогава?

09 октомври 2018, 12:53 часа • 16574 прочитания

Насилствената смърт на младата русенска телевизионна водеща Виктория Маринова буквално вдигна на "ура“ не само журналистическата гилдия в България, но като цяло и обществото. Позициите са изключително полярни – от една страна са водените (условно) от "Биволъ" мнения, че престъплението се е случило, защото Маринова е основно действащо лице в проекта "Детектор", който залага на сериозни теми – първо беше аферата "Джи Пи Гейт", второто предаване трябваше да е за взрива в Хитрино, където две години все още нищо не е изяснено пред съда. От друга страна са колеги, познаващи Маринова, които са категорични – тя не е разследващ журналист и е срамно това, което направиха от "Биволъ" във Facebook след случилото се, с безброй статуси, директно внушаващи, че младата жена е била убита заради предаването за разследването, касаещо "Джи Пи Груп".

На първо място – все още няма доказателства, които да сочат към поръчково убийство. Нямаше такива и през почивните дни, когато истерията почна да се надига – убиха журналист заради работата му. Нека обаче погледнем какво е известно – че тя е била издебната посред бял ден, пребита и удушена. Че има доста улики, включително ДНК. И идва логичният въпрос - колко точно некадърен наемен убиец трябва да си, за да действаш така? А ако "Биволъ" имат други доказателства, да ги обявят! Или ако знаят, че МВР лъже за доказателствата. Защото "Биволъ" насочва вниманието в посока само и единствено планирано поръчково убийство, включително чрез твърдения за мнения и позициите от колегите на Виктория, които не се потвърждават в другаде. Разбира се, тук оправданието е лесно – само ние сме пътят, светлината ...

Следващият логичен въпрос – защо евентуалният поръчков удар е насочен срещу лицето на "Детектор", а не срещу тези, които направиха разследването за "Джи Пи Груп"? Или Димитър Стоянов, Атанас Чобанов и Асен Йорданов не могат да бъдат намерени и спрени веднъж и завинаги от отчаяни хора, искащи да опазят на всяка цена крадени милиони и милиарди? Да-да, а един мармот завива шоколада със станьол. Защо ако не към "Биволъ", ударът не беше насочен към собственика на TVN Свилен Максимов? При ситуация за милиарди и достигане на положение нещата да се решават на живот и смърт, тези, които си пазят милиардите, едва ли ще си играят на "сплашване" чрез убийство, а няма да се целят възможно най-високо, за да премахнат неприятностите, след като вече така и така решението им означава много сериозен риск да бъдат осветени окончателно!

И не на последно място – изключително непродуктивно е "Биволъ" да напада директно други медии, които отдавна не са считани за "свински" – като "Дневник", за редакционната им политика. 

Не за друго, а защото така разследващите журналисти настройват срещу себе си. Със същия успех бих могъл да кажа, че единият брат (Асен Йорданов) прави "Биволъ", а другият брат (Недялко Недялков) прави ПИК! Такива афери като "Джи Пи Гейт" не се разкриват, защото си бил супер трудолюбив, много си ровил в публични документи, пък другите не са, понеже са гадове или мишки, пазещи си местенцето, а защото някой ти казва и снася нещо – някой, който знае, има достъп до информация. Някой, който (може би) работи за службите. Така, както и в ПИК излизат неща от кухнята на службите - разбира се, със съвсем друг език, защото и ролята на ПИК е друга, кафява. Освен това - когато някой настоява в ролята на супер моралист и спазващ правилата, такова поведение отблъсква – най-добре го знаят десните български политици, 30 години вече го научават и не се научиха.

Смъртта на Виктория Маринова, спонтанно или не чак толкова, повдигна един много важен въпрос - този да живеем почтено, за да живеем добре. И тази битка – битката за свободата на истината на словото е важна. Много важна. Не трябва да я изопачаваме. Не трябва да я губим. Затова и повтарям – не просто "свободата на словото“, а "свободата на истината в словото"! Защото единствено истината е спасението – но истината тогава, когат сме способни да я приемем. Предварителното натрапване, с предварително посочване на виновните е метод, който исторически е показал неуспех. Най-важното е да престанем да мълчим - масово, а не просто единици, които отдавна са приели, че няма да се откажат за нищо на света от определени граници, отвъд които истината става пародия. Така, както и изглежда Виктория Маринова е искала да работи!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес