Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тъпотиите на авторитетите

05 декември 2014, 11:20 часа • 3791 прочитания

Състоянието на здравната ни система и „Южен поток” – това бяха двете водещи теми в тази петъчна сутрин.

Коментар на редактора

И отново, и отново познати, нафталинови лица, правещи абсурдни внушения. Внушения, които достигат до съзнанието на зомбирания зрител и залягат там като основна движеща сила, когато дойде време за избори.

Да започнем с „Южен поток” – там куцо и сакато се изреди да коментира. Дойде, разбира се, ред и на крайно неразбиращи – Андрей Райчев например. Г-н Райчев, който не би могъл да каже в какво се измерва природният газ, започна да обяснява как служебният енергиен министър сам взел решение да спре „Южен поток”. Нищо, че ЕК заведе наказателна процедура, нищо, че Пламен Орешарски с нарочно писмо нареди спиране на всички процедури по проекта и нищо, че неговият енергиен министър Драгомир Стойнев не го стори – с тихото оправдание, че нареждането стана на 31 юли. С други думи – преди кабинетът „Орешарски” да се потопи обратно там, откъдето изпълзя. Всичко това, на г-н Райчев, явно не му е известно. Или пък му е – но, коментира, коментира, дърдори глупости. И минава за авторитет.

Не по-малко скандално беше изказването на проф. Милан Миланов, на когото медиите му излязоха виновни за случаите на бити лекари. Не местни власти, не полиция, не съд – медиите. Те са лошите, защото оповестяват случаи на лекарска небрежност. Тя, небрежността, че и лошото отношение, ги имало, ама били „грешка на системата”. На коя система, докторе? На нервната ли? Или на тая система да се плаща втори път за всичко, като се стигне до болница? А когато колеги на Миланов предлагат конкретни стъпки за реформи, той минава на „дребнотемие”. Какво е „голямотемието” тогава, докторе? Да превъзпитаме държавата? Ми не става, защото ние сме държавата. Ще стане тогава, когато всеки си оправи кочинката. Докато не се погледнем сами, нямаме право да гледаме другите. Сега проф. Миланов да каже дали е погледнал системата си и дали в „Пирогов” всичко е изрядно. Всичко, което зависи от персонала там.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес