Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След ЧЕЗ ще ни набутат ли и с "Белене"?

27 февруари 2018, 11:11 часа • 8020 прочитания

"Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране с проценти един балкански проект?" Това каза българският премиер Бойко Борисов по време на Инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Думите на Борисов касаеха бъдещето на АЕЦ "Белене".

Коментар на редактора

Това ли е то цялата работа? Зад продажбата на ЧЕЗ да се промъкне още един руски интерес? Защото само идиот би повярвал, че "идеята" му е хрумнала на Борисов аха преди да седне да си говори с парнтьорите от Западните Балкани.

Дали ще има "Белене" след ЧЕЗ? Доста показателен сигнал ще е кой ще стане министър на енергетиката на мястото на Теменужка Петкова. Дотук слуховете сочат три кандидатури – Делян Добрев, бившият председател на директорския борд на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов и сегашният заместник на Теменужка Петкова Жечо Станков. От тези тримата, Добрев е явен противник на "Белене", позицията на Николов е в подкрепа на продажбата на оборудването, докато Станков почти не обелва дума пред медиите и какво мисли си остава енигма – както и колко би отстоявал позицията си, каквато и да е тя.

Думите на Борисов обаче са опасен сигнал – най-малкото защото досега той бягаше от темата, а Теменужка Петкова повтаряше как трябва широк дебат и голям обществен консенсус каквото и да се прави с проекта, но намекваше как по-добре да се налеят още 10-тина милиарда евро, защото вече така и така сме дали 2-3 млрд. Но в България обикновено става това, което харесва Борисов. А на 25 февруари бившите му коалиционни партньори АБВ спретнаха форум, в който експерти с явен интерес да има "Белене" като Богомил Манчев убеждаваха колко ще е полезно да се строи втора АЕЦ и от тогава "абв"-та като Румен Петков и протежето на Първанов Константин Проданов шестват по БНТ и говорят ли говорят за златната мина АЕЦ "Белене". Подготовка за ЧЕЗ на куб? Ще видим съвсем скоро. И ще е по-зле от ЧЕЗ, където Гинка Върбакова вече взе да обяснява как ако не се справя, държавата щяла да помага. И за парите за купуването на ЧЕЗ ли ще помогне пустата държава т.е. всички ние, ако тя нещо не се оправи с "международната банкова институция"?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес