Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие да се извини за черния списък и да го махне

11 май 2023, 09:39 часа • 6256 прочитания

Ако наистина има черен списък за недопускане на български политици в Република Северна Македония, Скопие трябва не само официално да го премахне, но и да ни се извини. Подобна практика може би е допустима за някои страни от Третия свят, но за напираща към Европейски съюз държава и немислима.

Естествено, посланикът на РСМ у нас Агнеза Поповска не е потвърдила наличието на забранителни списъци за българи. Поне това е казала на срещата с нашия външен министър Иван Кондов. Но няма друго обяснение за недопускането на петимата българи, които искаха да се поклонят пред българското военно гробище край Ново Село на 6 май.

Някак не пасват нещата и се откроява сериозно разминаване на официалната позиция на Скопие, която беше представена пред България, и данните от граничната система на съседната ни държава и ние трябва да настояваме за изясняване на този въпрос.

Има два варианта. Първият е, че черен списък съществува. За него се говори от много време, а когато Ангел Джамбазки не беше пуснат в Македония, се разрази истински скандал. Но официални признания от властите просто няма как да има.

Още при честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица президентът на РСМ Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици. Аргументът му - "заради действията, които предприемат срещу Скопие".

Само ще отбележим, че наред с Джамбазки недопускан е и Андрей Ковачев, който също е евродепутат. По-ясен знак за това какво мисли Скопие за ЕС няма.

Впоследствие управляващите в РСМ вероятно са се стреснали, защото и у нас, и в ЕС имаше достатъчно красноречиви реакции. В крайна сметка измъдриха обяснението, че Ковачев е върнат, защото бил "в лоша компания". Да, сигурно може да има и по-тъп аргумент, но все още не ни е даден.

Вторият вариант е да не съществува официално спуснат черен списък, а да се връщат от границата определени хора с еднократно указание отгоре. Това също е вероятно. То донякъде обяснява защо има разминавания. В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи на РСМ, е посочено, че в граничната система на съседната ни държава те фигурират в забранителен списък. Официално Скопие твърди друго.

Българската държава може да направи още. Например, външното ни министерство да излезе с позиция пред европейските посланици у нас и да настоява за подкрепа от тяхна страна. Те едва ли ще останат безучастни по този безпрецедентен акт. Напротив, логично е да очакваме остра реакция, защото случилото се изобщо не съвпада с декларираното от Скопие намерение да работи за добросъседски отношения, камо ли да изпълнява поетите ангажименти.

Кондов: България ще информира партньорите си за случая с Андрей Ковачев

Вече стана ясно, че до европейските органи ще бъдат изпратени писма от президента, председателя на Народното събрание и министъра на външните работи. Тогава ще се наложи Скопие да ни се извини. Вероятно след тази наша реакция ще се засили европейският натиск към РСМ и по въпроса за българите там. А може и точно защитата на техните права да стане решаваща за придвижването на РСМ към ЕС.

Едва когато Скопие махне този черен списък и ни се извини, ще можем да продължим разговорите за тяхното еврочленство. Но не и преди това.

Автор: Стефан Стефанов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес