Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посланик в Киев ни трябва спешно, за да не радваме героите на Достоевски

26 юли 2024, 08:38 часа • 3773 прочитания

Да се подмята едно дипломатическо назначение като парцалена кукла насам-натам издава дълбоката инфантилност на временно заетите с държавното ни управление.

Особено ако става въпрос за посланик в държава, която е обект на военна агресия.

Подобни неща се решават тихо, прагматично и по правилата. Не с размахване на нечии биографични справки в публичното пространство. И не с обиди кой става и кой не за подобен пост. Ясно е, че човекът трябва да е най-малкото опитен дипломат, но ако има и военна грамотност, би бил перфектният кандидат.

Още: Премиерът за Ненчев: Той спечели конкурс за временен посланик в Украйна, спазена е всяка запетая от законите

Вероятно точно това е дало начална скорост на кандидатурата на Николай Ненчев, когото във вторник служебният кабинет на Димитър Главчев назначи за временно изпълняващ длъжността посланик в Украйна. В случай, когато се изпраща временно изпълняващ, не е наложително одобрение от президента. Това не попречи на Радев да вземе отношение и да каже, че Ненчев няма нужните качества и че е нарушена "конституционната" процедура.

Всъщност, не е скършена процедурата, а хатърът на Радев да прати в Киев човек, избран от него.

Още: Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай - защо?

Завъртяно беше и друго име за този пост - на Петър Танев, като процедурата по назначаването му в Киев не е завършена. Липсва решение на правителството, въз основа на което президентът да издаде указ. Танев бил предложен от Мария Габриел, в което няма нищо чудно. По-чудно е защо не се е получил крайният резултат. Според някои - бракът на Танев с руска гражданка, макар и отдавна приключил, дразнел Киев. Възможно е. Но тези, които са умували по кандидатурата, не са ли калкулирали и този детайл?

Още: Руска връзка: Историята за следващия ни посланик в Украйна няма край

Всичко това вероятно не би било чак толкова важно, ако ставаше дума за район без военни действия или за някаква далечна територия без българска общност. В Украйна българите са много и е крайно безотговорно да нямаме посланик. Защо нямаме, каква е истината?

Фактите са следните. След 24 февруари 2022 г., когато започна Путиновата военна операция, посланиците напуснаха Киев от съображения за сигурност. Разбира се, не всички наведнъж. Но голяма част от страните върнаха своите посланици. Ние - не.

Последният посланик на България в Украйна беше Костадин Коджабашев, назначен с указ на президента на 30 ноември 2018 г. Мандатът му е четири години, които съвсем точно са си изтекли през 2022 г. И оттогава до ден-днешен - въртене, сучене и нулев резултат.

Още: Шаламанов: Може би предишният предложен за посланик е бил неприемлив за украинската страна

Впрочем, и за настоящия посланик на Украйна у нас също имаше спорове, само че в Киев. Предишният - Виталий Москаленко, е всепризнат професионалист, дипломат с богат опит и неговото присъствие у нас до голяма степен ни отвори очите за това, което реално се случва в Украйна. Та идването на Олеся Илашчук не беше аплодирано от всички в Киев, но посолството им в София си работи отлично и не е оставено като нашето в Киев без посланик над две години.

Може да се търсят много причини защо президентът не харесва Ненчев. Според запознати с отношенията им, между двамата има търкания още от времето, когато Радев ръководи военновъздушните сили, а Ненчев е министър на отбраната във втория кабинет на Борисов.

Още: Румен Радев се ядоса, че Николай Ненчев ще ни представлява в Украйна

Какво са делили тогава, само те си знаят, но в момента противоречията им са по най-важната линия - военната подкрепа за Украйна. Както е известно, Радев е против, а Ненчев е за. Този разнобой върви през цялата българска вътрешна политика, но е голяма грешка да се пренася и във външната.

Редица бивши министри се изказаха по темата, а също и дипломати. Няма поддръжници на линията, отстоявана от Радев сред тях - и е добре екипът на президента да вземе под внимание този факт. Личните пристрастия на държавния глава конкретно по темата са си негова лична работа. Легитимно взетото решение на страната ни е да подкрепяме Украйна.

Още: По време на атаката в "Охматдит" 3 деца са били на операционната маса с отворен гръден кош (СНИМКИ)

Това, че държавният глава използва всяка възможност да възпрепятства тази подкрепа или поне да я бави и усложнява, доколкото може, работи само за Путин. Големият православен пълководец, който ще възкресява империя, убивайки деца. Включително руски деца.

За него най-добре се е изказал Хенри Кисинджър: "Не смятам, че Путин е герой от типа на Хитлер. Той по-скоро е герой на Достоевски": Православният, който избива деца. Вярвайте му още, подкрепяйте го, адът е близо

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес