Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредни щуротии – за елиминиране на коледно-новогодишното настроение

04 януари 2022, 09:39 часа • 10525 прочитания

Не знам за Вас, уважаеми читатели, но от доста време насам коледно-новогодишните празници за мен са време да опитам поне да си почина. Най-вече от глупостите, абсурдизмите, кретенизмите и всичките им синоними и производни. Но, да перефразим един стар виц, и добре да живееш, накрая тези работи пак те застигат. Защото те нямат почивен ден – доказа го и този коледно-новогодишен период. Ето как:

1. Като говори за ковид ваксини с изтекъл срок на годност, Бойко Борисов информира, а не плаши

Така излиза от решението на прокуратурата да не му повдига обвинение за всяване на паника, което е наказуемо дори със затвор (чл. 326 от Наказателния кодекс). А защо изобщо прокуратурата трябваше да работи? Защото официално служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров я сезира, след следните думи на Борисов, изречени на 24.10.21: "Разбрах, че отново – с цялата си некадърност, с цялата си безотговорност, години две безхаберие от негова страна, когато всички президенти подкрепяха правителствата си – разбрах, че бил казал, че ние сме виновни, защото сме били спрели AstraZeneca. AstraZeneca спря тогава във всички европейски страни. И аз обиколих колегите и докарах 3 000 000 ваксини от всички други. Но днес какво направиха? Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност. Pfizer – до 30 септември им е срокът за годност. Казват удължили го били. Ролята на една ваксина има две значения или две роли – първата да е безопасна, второто да е ефикасна. Ми то и киселото мляко като мине срокът на годност може да го изядеш него ден или на следващия – само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазина. И питам тези, защото това са престъпления, които вършат – защо продадоха хубавите, в гаранционен срок ваксини на Норвегия, а на други подариха, за да си направят трета доза? Защо лъжат хората и ваксинират с изтекъл срок на годност? Ама Pfizer решили, че още 3 месеца им е валидна – кога я изпитаха, като е нова ваксина? Тя може да е безвредна, а ефикасна ли е?" (в долния видеозапис между 03:00 и 04:56). Официалното обяснение за срока на годност – тук!

В интерес на фактите - не Pfizer, а Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) утвърди по-дългия срок на годност! Това стана след представени от Pfizer данни, но не е вярно, че производителят сам си е взел решение и че никой друг не е взел отношение. Отделен въпрос е как Борисов сравнява кисело мляко и ваксини без да е експерт със съответното образование по нито една от двете теми! Но пък е премиер три мандата, макар и не всеки пълен, в периода 2009 – 2021 година. От това по-отговорна позиция и с повече тежест за развитието на държавата и нагласите на обществото здраве му кажи!

За прокуратурата ни не е достатъчно. Но беше достатъчно да подпука сегашния здравен министър проф. Асена Сербезова за всяване на паника и то след като в интервю пред БНР и БНТ в качеството си на експерт-фармацевт тя предупреди за възможен недостиг на лекарства! Но прокуратурата пробва на две инстанции да подкара дело, само че и на първа инстанция, и на втора тя беше категорично оправдана!

Да обобщим – говори експерт-фармацевт за областта, от която разбира, и му повдигат обвинение! Говори премиер три мандата по най-важния и спорен за обществото въпрос в разгара на предизборната кампания и ... информира! Борисов Елена Йончева го осъди окончателно за клевета, а Мая Манолова успя на първа инстанция. Това като отправна точка на кой колко може да се вярва - не че ти трябва съд, че да разбереш кой какво говори, ако имаш и капка мозък.

Между другото, само ден преди Борисов, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов публикува в официалния си фейсбук профил видео на тема ваксини и срок на годност. Доста по-лаконично и без самият Костадинов да прави каквито и да е твърдения в лично качество в тази публикация. Сигурно е съвпадение - мирише на думам ти, дъще, сещай се, снахо, обаче това са само някакви нелогични усещания!

2. Костадин Костадинов тръгва на въстание срещу ковид мерките

Като стана дума за лидера на "Възраждане", на 28.12.21 той обясни във Фейсбук как 12 януари е добра дата за начало на възмездие над престъпниците. Направи го, след като преди това пусна данни за положителните тестове за коронавирус в училище. А ден по-късно обяви как партията му ще иска правителството да затвори границите за граждани на ковид гетата Франция, Нидерландия, Великобритания и "други подобни свръхваксинирани концлагери". Но за идващи оттам българи – не. И това за ковид гетата и концлагерите със следното обяснение – че "статистиката в момента показва съвсем различно нещо - при нас случаите намаляват всеки ден, докато в Западна Европа, където повече от 80% са ваксинирани, грипът отново избухва".

Ироничното в случая е, че следящите официалната статистика виждаха как всъщност нещата вече почнаха да се преобръщат, а към днешна дата са съвсем преобърнати – спад няма да видим седмици наред! Не говоря да се сравняват данни от неделя спрямо понеделник и то като абсолютно число, не като процент на положителни тестове, а релевантни данни – на седмична база, включително в проценти на положителни тестове. Още по-очевидно е, че чак сега, на 2 януари, беше обявено как имало 12 случая на Омикрон, от тестове отпреди Коледа! Всички данни как този вариант е равностоен като заразност на шарка скоро ще ги оценим и в България. Но аз го разбирам Костадинов – "ковид гетата" са ни виновни! Нищо, че там в болница на глава от населението влизат в пъти по-малко хора и също на глава от населението умират в пъти по-малко, при положение, че като абсолютно число заразените им дотук са в пъти повече (и как няма, тези държави имат далеч по-голямо население от България)! Това обаче са сложни работи за говорене и обяснение, пък и не пасват на политическата печалба – давай по-простичко, гета е дума от само четири букви! А и нека не се лъжем - ако треснем една Желязна завеса, всичко ще се оправи! При комунизма нали беше по-хубаво?! А Путин дали не вкара ваксините срещу коронавируса в задължителния имунизационен календар на Русия? Забравих - ние само България гледаме! Затова - Желязна завеса отвсякъде, България над всичко! А за икономиката ... е от малко опашки никой не е умрял, какво пък толкова. И от няколко години чакане за кола!

3. Месец и половина няма официално достоверна статистика за ковид карантинираните

Тук само се надявам – че след като се обърнах и към здравния министър, ще има оправия. От друга страна защо ли – по-хубаво си живеем, като не знаем и нехаем!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес