Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарите: Държавата - мащеха, армията върши работа

19 юли 2024, 08:38 часа • 2709 прочитания

Бушуващите у нас пожари стреснаха всички ни с огромния си обхват. Причинените материални и природни щети, големият стрес за хората и всичко, произлизащо от тази истинска екокатастрофа, тепърва ще се анализира и изчислява. Но и без изчисления се вижда, че бедствието е сериозно.

Адекватни ли бяха действията на управниците в тази кризисна ситуация? Ако говорим за местната власт - изцяло. Кметовете на малки и по-големи населени места направиха всичко, което е по силите им. Пожарникари, военни и доброволци денонощно гасиха и продължават да гасят.

Но бедствието показа истинското лице на държавата - заета единствено със себе си мащеха, която го докарва само на приказки.

Още: "Няма живот вече": Ситуацията в село Воден след пожара (ВИДЕО)

Колкото и да са жертвоготовни и добре обучени редовите огнеборци, те не могат да бъдат достатъчно ефективни, ако нямат съответната техника и ресурс. Както и ако няма адекватно централно командване - не само на оперативно, а на политическо ниво.

Впрочем, оказа се, че има пари. Но няма правилни управленски решения за тяхното използване.

“Последният редовен кабинет на Денков е осигурил 169 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда" за закупуване на 285 специализирани автомобила за борба с горски пожари. Защо с този огромен обем средства не са предприети действия за инвестиции, като още февруари са заявили, че има такъв риск", попита депутатът Явор Божанков.

Още: Нов пропуск: Системата BG-ALERT не работи и при пожар

Оказва се, че страната ни е крайно неподготвена за бедствие с такива мащаби. Хората започнаха и във Фейсбук да пускат молитви към Господа, отчаяни от липсата на адекватна държавна намеса.

Министър-председателят трябваше да вземе извънредни мерки, да покаже с действия, че държавата не е изоставила гражданите си. Главчев и Калин Стоянов се появиха на някои места лично, но това никого не убеди, че решенията им са достатъчно компетентни.

Ами купете я тази техника, вместо да давате милиони за беемветата на полицаите! Като сте се хванали да управлявате, покажете някакви умения! Поне малко се погрижете и за пожарникарите, работещи все още с хартиени карти!

Самите депутати моментално трябваше да си отидат по избирателните райони - почти навсякъде гори, за Бога. Каква работа ги държи на жълтите павета? Единствено ако се бяха сетили за актуализация на бюджета заради пожарите.

Милите доброволци. Част от тях пострадаха, някои тежко. Населението изобщо не е обучено да се справя с такива неща. Миналите през казарма младежи може и да знаят това-онова, но то е крайно недостатъчно. Къде е, къде е държавата, която трябва да обучава младежите как да се опазват при бедствия?

В такива случаи освен евакуация управляващите трябва да предложат на хората временно настаняване. Да сте чули нещо подобно? Или пък медицинска помощ за ужасените хорица, останали без покрив?

Още: Заради пожарите: Обявиха частично бедствено положение в община Карлово

Че живеем в страната на абсурдите, всички знаем. Но тя е и страната на парадоксите.

12 години премиер беше професионален пожарникар, но така и не се оборудва тази изключително важна служба с необходимото, за да работи ефективно.

Сега разбирате ли защо армията е с най-високо доверие сред хората? Защото действа и само на нея може да се разчита в кризисни моменти.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес