Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наведи се и мълчи!

20 юли 2016, 10:03 часа • 9607 прочитания

Турция отстрани над 15 000 държавни служители в образователната система. Поискани са и оставките на 1 577 декани от всички университети в разгара на предприетите арести след опита за неуспешен преврат, след който 161 души бяха убити. 

 Коментар на редактора

59 600 души. Толкова са до момента арестуваните, уволнените, разследваните или преследваните след неуспeшния военен преврат в Турция от 15 юли.

Ердоган тържествува. Сваля и мачка след себе си. Чака с нетърпение и картбланш за смъртното наказание.

Необръщащ никакво внимание на световните лидери, които един след друг размахват пръст на Турция, президентът е решен на всяка цена да унищожи метежниците, които неколкократно наричаше "терористи".

Кой е организирал преврата? Постановка ли е той? Спектакъл с кръв и убийства ли гледа света? Въпроси, които като че ли нямат съществено значение пред ситуацията, в която Турция се намира - връщане векове назад чрез псевдоценности, кух морал и ударен популизъм.

Наведи се и мълчи! Това очаква от всеки свой поданик Реджеп Ердоган, приел в очите на много разумни хора образа на коварен султан.

Наведи се и мълчи! Иначе ще лежиш по конаците, ще изчезнеш безследно, ще те ликвидират, а в най-добрия случай ще си уволнен от работа и и дискредитиран.

Наведи се и мълчи! В тази страна върховенството на закона е вплетено в самоприсвоената еднолична власт на президента, стремящ се да наложи тотален контрол над всички структури на държавното тяло.

Доказателство, че Ердоган ненавижда повече от всичко друго инакомислието, е разпростирането на чистката сред образователната система. 15 000 учители да премахнати от държавните училища, а 21 000 преподаватели от частните школа са се разделили с разрешителните си. 1577 ректори също напускат постовете си.

Най-големият бич на фундаментализма и радикализма - образованието - е ликвидиран. Да мислиш и да се противопоставяш на неправдата, е привилегия на чувстителния ум и сърце, защото е обръщане срещу явно превърналата се в държавна политика максима "Наведи се и мълчи"!

Унищожаването на образованието чрез подобни репресивни методи ще прекъсне в дългосрочен план и без това неразвилите се зародиши на светското в Турция. Видяхме все пак какво стори президентът с непослушни журналисти и медийни групи.

Ликвидирайки съдебната, образователната и политическата система на държавата си, Ердоган ще върне Турция в едни мрачни времена, оставили кървави петна в историята на Балканите и Европа. И тогава, и сега принципът e бил същият: "Наведи се и мълчи"! Или умри.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес