Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мозъкът на сексуално зависимите и наркоманите реагира еднакво на определени стимули

18 юли 2014, 10:20 часа • 6251 прочитания

Специалисти по психиатрия от Кембриджския университет са установили, че при наркоманите и сексуално зависимите хора мозъкът, в отговор на определени стимули, реагира по един и същи начин.

Гледането на порнография активизира при хората със сексуална зависимост тази част от главния мозък, която се активира от наркотиците при наркозависимите хора.

Това обаче не означава, че порнографията сама по себе си води до привикване, бързат да пояснят учените, цитирани от MedPortal.ru.

Тези особености били констатирани при изследване активността на мозъка при доброволци чрез използването на функционална магнитно-резонансна томография. В експеримента участвали 19 мъже-пациенти с диагноза „сексуална зависимост“, отличаващи се с компулсивно сексуално поведение. Също толкова здрави доброволци били включени като контролна група.

По време на изследването участниците гледали кратко видео – сцени със откровено сексуално съдържание и едновременно с това - спортни състезания. През това време учените записвали активността на мозъка чрез ЯМР-технологията.

Изследването установило, че при сексуално зависимите мъже, в сравнение със здравите, е повишена активността в три участъка на мозъка, които се отличават с повишена активност и при наркоманите при вида на наркотици.

Единият от трите дяла участва в обработката на стимулите мотивация и награди, другият е свързан с предчувствието за получаване на награда, а третият участва в оценката на значимост на събития и емоции.

Изследването е полезно за откриване на нови методи за борба със зависимостите, коментират учените.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес