Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миниатюрен източник на радиоизлъчване ще позволи създаването на супер компактен рентген

17 януари 2013, 09:40 часа • 5434 прочитания

Екип от учени от университета Мисури разработи компактен микродиапазонен източник на радиоизлъчване, размерите на който не надхвърлят тези на гумичка за триене на молив. Той ще бъде използван за създаването на портативно диагностично рентгеново устройство за медицински цели, поясняват неговите създатели. 

Тъй като е съвсем компактен, новият източник на излъчване се нуждае за своята работа от съвсем малка част от енергията, използвана от съвременните рентгенови апарати. Благодарение на кристал от литиев ниобат, напрежение от 10 волта от външен източник на енергия се преобразува в напрежение от 100 000 волта, което осигурява достатъчно енергия на миниатюрния рентген, за да работи. Това ниско входно напрежение позволява да бъде получен устойчив поток от високочестотно радиоизлъчване в рентгеновия диапазон.

„Съвременните рентгенови апарати са изключително обемисти и консумират голямо количество електроенергия. Благодарение на нашето изобретение, приблизително след две три години у нас може да се появи опитен образец на рентгенов скенер с размерите на преносим компютър. Такова неособено скъпо портативно устройство не само ще подобри качеството на медицинското обслужване в развиващите се страни, но и ще намали стойността на някои услуги в областта на здравеопазването в целия свят“, коментира Скот Ковалески, професор в областта на електротехниката и изчислителната техника от университета Мисури.

Освен в медицинската техника, новият източник на рентгеново излъчване може да бъде успешно използван и в други области.

Например – системи за безопасност, системи за контрол на граничните пунктове и при създаването на малогабаритни и икономични научни инструменти за космическите кораби като марсохода Curiosity. Едновременно с това устройството ще е от полза на стоматолозите, които ще могат да правят снимки, насочвайки потока рентгенови лъчи към конкретно ограничено място, без да се подлагат други участъци на излишно облъчване.

Новият апарат може да излъчва и други видове електромагнитно излъчване, благодарение на което ще е приложим и в допълнителни сфери на дейност. Той ще се използва още за геоложки проучвания, сондажи и други промишлени и научни области.

Редактор: Анна Маринова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес