Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мандатът на ИТН - сценаристи срещу изпълнители. Плюс снимки с Радев

31 юли 2024, 08:38 часа • 2894 прочитания

Тъкмо решиш, че няма с какво да те изненада родното депутатство и хоп - възниква среща между ИТН и "Величие". Но не каква да е среща, а консултация във връзка с дадения на ИТН мандат за съставяне на правителство.

Дали е реалистично изобщо да говорим за кабинет, от който предварително са се отвърнали ГЕРБ и ДПС-Пеевски? Според някои подобна аритметика може и да е успешна. Принципно погледнато, идеалният вариант е да се самоотделят от управлението Борисов и Пеевски и всички останали да направят кабинет. Идеален, но и твърде идеалистичен. С наличния депутатски материал подобно нещо е просто немислимо.

Още: Изборни престъпления, документни измами, пране на пари: Из сигналите срещу "Исторически парк" (ВИДЕО)

Така или иначе, опитите, наречени преговори, ще продължат, защото процедурата е такава. Накрая ще има Радев дал - Радев приел и с последната празна папка ще се приключи и тази мъка, наречена 50-о Народно събрание.

Извън всяко съмнение е, че подобни преговори са жизнено важни, най-вече за самите участници в тях. Но само вижте между кого са - между Сценаристите и Изпълнителите. От едната страна са хората на Слави Трифонов, които винаги залагат на шоуто повече, отколкото на управленската си мъдрост, която със сигурност притежават, макар и да е невидима. От другата - хората на Ивелин Михайлов, който сценарии може и да не пише (засега), но пък изпълненията, които спретва, са достойна конкуренция на отлежаващото десетилетия наред по екраните шоу на Слави.

Още: Депутатите на Ивелин Михайлов влязоха с абсурдни искания на преговорите с ИТН

Та, честно казано, очаквахме нещо повече от моноспектакъл, базиран върху ядрената енергетика. Беше забавно, че се яви само един депутат от ивелинмихайловите хора - Красимира Катинчарова. Но не беше достатъчно. Може би ако имаше още двама-трима души щяхме да чуем и настоявания за оправяне на железниците, примерно - те са не по-малко значима тема от АЕЦ "Белене", за която настоя госпожа Катинчарова.

В крайна сметка се оказа, че ивелинмихайловите величия няма да подкрепят третия мандат. Това вероятно обяснява отсъствието на другите петима, но не обяснява логиката да отидеш на среща, която намираш за лишена от основание.

Като не искаш да подкрепиш мандата, обявяваш публично това и въпросът е приключен. И не пращаш един-единствен депутат, който да настоява за АЕЦ "Белене" все едно препоръчва детайл от евентуална управленска програма. При това - на правителство, което няма да подкрепи. Сложно е за разбиране, но вероятно има някаква величествена логика в цялото това нещо.

Не знам тези, които са гласували за "Величие", дали са доволни от избора си. Дали не ги е малко срам от крайния резултат, защото той е изцяло тяхна заслуга. Едва ли - ще гласуват сигурно пак за следващото "величество".

Още: "Извинявайте за този фарс": Председателят на "Величие" за пресконференцията им

Не че полковникът, който се оказа подполковник, води някаква много по-различна чета, съвсем не. И двете разцепили се части на партията са много благодатни за политическа сатира. Ако някой има сили за това, разбира се.

Излиза, че единственият смисъл ИТН да държат на този мандат е да се снимат с Радев. Два пъти. И веднъж - с госпожа Катинчарова.

Какво да искаме повече?

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес