Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина и 30-те сребърника

31 октомври 2016, 09:39 часа • 18567 прочитания

Българският еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева напусна поста си, за да поеме работа в Световната банка. Това беше политическа новина номер едно в петък вечерта (28 октомври).

Коментар на редактора

Новината беше логичен завършек на начина, по който България за пореден път беше направена за смях на полето на дипломацията. България като равна на тези българи, на които още им пука какво мнение има за тях света. Като в старата нашенска приказка - да не се излагаме пред чужденците.

Изложихме се обаче! Да беше само пред чужденците, как да е. Но всъщност продадохме интересите си. Продадохме на Германия поста в ЕК, който отговаря за целия бюджет на ЕС - могъщ дипломатически инструмент. Продадохме го за пост, който носи много пари на заелия го и нищо за България. Типична кокошкарска история - за 30 сребърника.

Кристалина Георгиева се връща в Световната банка, където си изкара отлично 17 години - между 1993-2010 година. Сега може да си изкара още поне толкова - на отличен за нея бюрократичен пост, след като се съгласи да играе в полза на чужди интереси, но не и на българския. Най-вероятно Ирина Бокова щеше също да играе по чужда свирка, ако беше спечелила. Няма обаче да узнаем, защото сами провалихме шанса си поне да видим. И го провалихме, защото още от самото начало издигнахме кандидатура, която беше прекалено обвързана с едната страна, за да може другата да го преглътне.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес