Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корупцията вършее, защото не се борим с нея

07 септември 2015, 12:06 часа • 5303 прочитания

Какво се случва, че не работи Специализираната прокуратура, БОРКОР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси? Само когато се направи анализ и се каже защо тези институции не работят, може да се представи и решение на проблемите. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия. И добави, че с новия антикорупционен закон се насърчава политическо вмешателство в прокуратурата.

Коментар на редактора

Всеки политик в България е съгласен, че корупцията не само ни спъва, ами направо ни е препънала и си лежим с вирнати крака на паважа. И въпреки това не се намира и един, който да каже защо е така – защото всичко зависи от хората.

В антикорупционния закон на Кунева, който е 54 страници, още на първата се изброява как се предотвратява корупционно поведение. И няма нито една велика иновация, която да даде магическо решение.

Просто е – отговорни органи за борба с корупцията има и сега. Те не действат по две причини. Първо, защото хората в тях са зависими от тези, които трябва да разследват. Второ, защото разследващите ги е страх, че ако тръгнат да разследват, откриват и разкриват, ще последва ответен удар.

Съвършен закон няма – ако имаше, нямаше да има нужда от депутати и политици. Но в България я докарахме дотам, че ако искаме полза от закона, трябва да го пишем поименно за кого е. А това не е закон – това е частен случай. Частните случаи се решават чрез събиране на доказателства и тълкуването им, на база на закона, чиято основа е моралът. Когато извъртиш морала, всичко друго също се извърта.

Няма какво да се лъжем – това са причините, заради които у нас няма осъден виден политик и/или бизнесмен за корупция. Корупцията си е наказуема и сега, доказателства и сега могат да се намерят, но на никого в България не му се влиза в ролята на Корадо Катани. А без тази роля няма да се мине. И докато не я поеме някой, докато не се намерят достатъчно второстепенни актьори, които да са подкрепа, ще си дрънкаме глупости по медиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес