Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колело в София карат само камикадзетата

03 ноември 2014, 11:40 часа • 5242 прочитания

Проект на Столична община предвижда през 2015 г. столичани и гостите на града да могат да наемат общински велосипеди и да ги карат из града.

Коментар на редактора:

По принцип идеята за зеления град, който печели от това, че жителите му се придвижват "еко", не е лоша. В големите градове на Запад тя дори е успешно работеща.

В София обаче концепцията за каране на велосипед е пълен провал. И то не защото няма достатъчно стоянки, колела или желаещи да се включат в инициативата. А защото инфраструктурата в столицата е толкова потресаващо скапана по отношение на колоезденето, че трябва да си пълно камикадзе, за да се качиш на колело в София.

Докато иначе много "еко" настроените общинари смятат, че няма проблем като велоалея да се тълкуват двете успоредни линии блажна боя, теглени по тротоара или улицата, нищо няма да стане.

За да се стимулира градската култура на каране на колело, се почва от първото нещо, не от последното. Първо се обособяват нормални велоалеи и чак след това - стоянки с велосипеди.

Как обаче да се обособят велоалеи, когато дефицитът на сиво вещество у някои проектанти е крещящо явен? Да речем, че можем да се оправдаваме, че повечето улици в София просто са направени така, че велоалеите са сложно предизвикателство. Има случаи обаче, когато се извършва цялостна и основна реконструкция на булеварди и цели инфраструктурни райони, и въпреки че има възможност, велоалеи просто не се обособяват, защото никой не си е дал зор да помисли за тях.

Съвсем оставяме настрана въпроса за ниската култура и липсата на толерантност на пътя - и от страна на шофьорите, и от страна на някои велосипедисти.

Докато Столична община продължава да имитира дейност по отношение на велосипедизма, тотално бъркайки приоритетите си, броят на хората, каращи колело, ще е малък. Просто защото, нормално, на всеки му е мил животът.

Автор: Десислава Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес