Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Кеплер" никога повече няма да бъде "Кеплер"

16 август 2013, 09:25 часа • 2320 прочитания

„Кеплер“ – един от култовити апарати на NASA, повече няма да бъде „реанимиран“. Специалистите от космическата агенция взеха решение да не правят повече опити за пълното възстановяване на работоспособността на космическия телескоп.

Те се обединиха около алтернативна идея – устройството да бъде използвано за други цели, и вече започнаха да събират конкретни предложения за какви цели от учените.

По време на вярната си служба телескопът е открил 135 планети извън пределите на Слънчевата система и 3500 кандидат-екзопланети. Самият той е пуснат на хелиоцентрична (около Слънцето) орбита през 2009 г. През времето на работата си телескопът непрекъснато издирваше звезди в неголяма област в района на съзвездието Лебед, както и планети, фиксирайки слабите колебания в яркостта на тези звезди.

От януари тази година обаче апаратът има технически проблеми. Причина за тях е износването на жироскопите, поддържащи неговата ориентация.

За поддържането на точна ориентация, задължителна при търсенето на планети, са необходими минимум три работещи жироскопа. Първият от принадлежащите на „Кеплер“ общо четири жироскопа излезе от строя през 2012 г., а през май тази година отказа да работи още един. Специалистите на NASA загубиха няколко месеца в опити да възстановят работоспособността на поне един от повреденото прибори, но усилията им не се увенчаха с успех. Преди седмица учените проведоха тестове на жироскопа, спрял да функционира през 2012 г., но се убедиха, че той повече не може да осигури достатъчно точна ориентация.

Космическият апарат вече е приведен в положение, в което може да поддържа постоянна ориентация с помощта на оставащите му два жироскопа при работа на двигателите в режим на минимален разход на гориво.

Специалистите на космическата агенция възнамеряват да определят какви действия е необходимо да предприемат, за да превърнат „Кеплер“ в апарат за извършване на друг тип наблюдения. Едновременно с това се приемат предложения от други учени за бъдещето на машината по евентуална научна програма за „телескопа-инвалид“.

Една от осъществимите възможности е телескопът да бъде използван за търсенето на астероиди.

Междувременно на астрономите ще е необходима цяла година за анализ на данните, събрани до този момент от космическия прибор. Учените се надяват, че им предстои потвърждаването на откриването на стотици, а дори и хиляди нови планети. Сред тях може да има и обект, който да прилича и на нашата родна Земя, надяват се специалистите.

Редактор: Анна Маринова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес