Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Караниците преди избори водят до гарантирана загуба

04 септември 2024, 08:38 часа • 2016 прочитания

Много хубаво не е на хубаво, е казал мъдрият ни народ. Зарадвани от поразклатения Пеевски и понатирената Нинова, трябваше и да се натъжим от разправиите в ПП-ДБ.

Наясно сме, че акъл нашите политици не искат от никого, но като прости избиратели можем да кажем, че много бихме искали да гласуваме за нещо, дето ще влезе в парламента. И не само ще влезе, но и ще свърши някаква работа. И не просто някаква, а точно онази, за която подскачаме и свиркаме 10 години по митинги и протести.

Тези разправии, свързани, разбира се, с подреждането на листите, а не с политиките, които се предлагат, са вредни. Не само за въпросната коалиция - ако не е тя, друга ще се появи. Вредни са за това, което наричаме демокрация и което в момента е по-застрашено отвсякога.

Още: ДСБ остава в коалиция с ПП-ДБ

Точат се какви ли не мераци за управление, включително пропутински, включително за някаква имагинерна експертна власт, а също така и за вече не толкова имагинерната президентска република.

И на фона на разклатената - вероятно неслучайно - демократична система на управление, най-демократичните политически сили да не могат да се разберат е обидно. И за тях, и за нас, малцината останали гласуващи по убеждение.

Честно казано, на драгия избирател му иде да зареже всичките си убеждения и да си даде гласа за някой, който излъчва стабилност и потенциал да се справя с трудности.

Каращи се политици като деца в пясъчник не излъчват нито едното, нито другото. В този коалиционен конфликт избирателят на тази коалиция едва ли може да вземе страна, освен тяснопартийните ядра.

Още: "Да, България" поиска оценки на депутатите в ПП-ДБ и отпадане на квотите в коалицията

“Да, България” са прави, че преференциите трябва да тежат повече от квотното разпределение на партиен принцип. Но пък и ДСБ, и ПП са прави, че няма време за предварителни избори. Обаче никой не е прав да си мрънка във Фейсбук в навечерието на може би най-тежката за демократичните сили кампания. Разумно артикулираните идеи са едно, а нападките към партньорите - друго.

Подмятания и ругатни един към друг са последното, което може да се нарече умно действие, камо ли полезен ход. Караниците преди избори гарантирано водят до тяхната загуба.

Егото винаги е било проблем на българския политик. Седне върху някаква купчина пари, хване някакви управленски лостове и вземе, та си повярва.

Само че подобни неща никой от избирателите на ПП-ДБ нито е очаквал, нито би простил. Очаква от тези хора да воюват с мафията и да натикат в затвора нейните политически тартори.

Още: ПП и ДСБ са отказали предложението на "Да, България" за редене на листите в коалицията

Това с разправиите сме го гледали милион пъти от 1990 до днес. То не завършва добре, защото лошите спечелват, понякога - задълго.

Защо се затри от политическата карта СДС, помните ли? Защото партиите в коалицията се нападаха една друга, а когато СДС стана партия, лидерите, с малки изключения, успяваха да се самоизолират и от кадърните си съпартийци, и от верните си избиратели. През 2009, след дълги лидерски препирни, СДС най-сетне се разцепи, за радост на враговете си и най-вече на Борисов, който прибра полагащия му се остатък от синята идея. Полагащ се не за друго, а заради няколкогодишните усилия, вложени в създаване на прогерберско крило. Имаше война между стар и нов председател, криене на партиен печат и какви ли още не пикантерии, които бяха добре дошли за здравите сили, групиращи се вече около Борисов.

Още: Евгений Кънев: Това, което се случва в страната, е мафиотска война

Резвитието и крахът на СДС трябва да са обица на ухото за ПП-ДБ. Освен ако не искат да им се случи същото.

После дойде Реформаторският блок. Пак сини надежди, пак мечтания и демократични визии за управление, съпътствани от вътрешноведомствени разправии около - познайте около какво - листите, разбира се!

Тъкмо потеглили към голямата политика, тъкмо набрали добра енергия, днешните демократични партии нямат никакво право да се цепят, карат и разправят публично. Прочетете пак година по година развоя на СДС. Четете с разбиране. И не го повтаряйте.

Скрийте се някъде, навикайте се, пък излезте заедно и спечелете. Ако искате. И ако можете - засега поне проявявате желание: "Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ поне до изборите

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес