Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имам фаворит - и за премиер, и за президент, и за министър. НАП го откри!

05 юни 2024, 09:39 часа • 14029 прочитания

Много се чудя напоследък какъв трябва да бъде наистина българският премиер, какъв трябва да е президентът и какви да са министрите. Каква трябва да е цялата тази каста, че да не ме влудява толкова. Мен, пък и всички вас.

И отговорът сякаш дойде - сънародник е отчел пред НАП над 70 млн. лева личен доход за изминалата година. Не е майтап, а официално съобщение на приходната агенция. Официално това е най-богатият българин. Другите, дето въртят мащабни бизнеси, са бедняци. Забогатяват фирмите им. А този сънародник е подходил другояче, доста по-иновативно за българската реалност и честно спрямо себе си и спрямо държавата. Доходите на това физическо лице са главно от продажба или замяна на акции и други финансови активи и очевидно разбира от тези неща. Още: Рекорд: Българин декларира годишен доход над 70 млн. лeвa за 2023 година

Седемдесет милиона, дами и господа! Седмица и седем нули!

Личен доход, надлежно деклариран там, където трябва.

Това е моят човек. Него искам за премиер. И за президент също.

Тогава ще ми е все едно дали сме парламентарна република или президентска, дали кабинетът е плод на акробатична сглобка в стил Кама Сутра или е назначен служебно. Няма да ми е мъчно нито за сегашното правителство, нито за предишното, нито за по-по-по-предишното.

Човек, който знае как да обезпечи себе си по видимо честен начин и да покаже доходите си без скрито-покрито, би бил изключително полезен за България. Може да научи и останалите как се оцелява в държава, прогнила от подкупи. Как се печелят пари с ум, интелект и финансова грамотност. Как се спасяваш сам, без да чакаш на разни пишман месии да спечелят тези или онези избори и да замажат тази или онази корупция. Още: Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Този българин заслужава власт.

Няма да ми пречи, ако бъде и външен министър - ще съумее да извлече максималните ползи за България от всяка ситуация, защото всяка ситуация дава възможност за сделка, ако знаеш как се прави това нещо.

Няма да възразя и вътрешен министър да е - едва ли ще му се опрат всичките служби, пълни със службаши, и агенции, пълни с агенти. Защото МВР и министерството на всичките работи... Който е минал оттам като министър, все е оставил по нещо от себе си. Е, някои пък са взели за себе си, но това е друга тема.

Ако няма да му натежи, този същият оправен господин да поеме и финансовото министерство. Впрочем, може и госпожа да е. Това не променя ни най-малко идеята ми.

А тя е - всички неумеятници, които на две магарета сламата не могат да разделят, да се завлекат обратно там, откъдето са се довлекли. А не да напират нонстоп към политиката, защото там парите са гарантирани, не е нужно да имаш някакви особени умения. За българската политика говоря, в другите страни може и да не е точно така. Още: Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

Досадничко е, но ще ви върна към генезиса на тази ненаяла се паплач.

Навремето, който не можеше да се развива като професионалист, растеше по партийни линия. Даваха му се блага, положение и власт да командори по-кадърните от него. Само че тогава партията беше една и парашутистите, дето не умеят нищо, освен да растат под крилото на партията, бяха по-малко.

Сега партиите никой не ги знае колко са. Но пък некадърниците ги виждаме постоянно по екраните си. Слушаме ги. Изпитваме на гърба си всичките им скудоумия. Плащаме им колосални заплати, за да дрънкат откровени глупости. Още: Нулев бюджет: Без заплати за депутатите, докато станат нормални

Но човекът със седмицата и седемте нули дава някаква надежда, че нещата могат да се променят. Най-добре - наведнъж. Пък ако може - и завинаги.

Но дали ще иска?

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес