Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големият победител Бойко Борисов – Илия е все в тия

28 октомври 2024, 08:38 часа • 4139 прочитания

Седмите поред предсрочни парламентарни избори за само 3 години в България все пак изненадаха с нещо – политически лидери най-после благоволиха да се появят и да коментират ситуацията в изборната нощ. Не се беше случвало не помня колко време.

Естествено, фокусът беше насочен към Бойко Борисов – лидер на победителите от ГЕРБ, в коалиция със СДС. И моментално направи впечатление недоволството му – печели Борисов избори, но какво от това: "Ще управлявам с всеки, който подкрепя програмата ни": Борисов отговори за Пеевски и се заяде с ПП-ДБ

След големите протести от 2020 година Бойко Борисов вече не може да бъде това, което беше. 60-70 депутати, това е – няма да има повече. И 77-ми предсрочни избори поред да правим, така ще е.

Затова големият въпрос е на чия страна е времето? Не е на страната на Борисов – той го знае, затова нервничи.

За пореден път го пиша – държава без правосъдие, което да работи, няма. В България правосъдие няма, съответно всичко друго куца здраво. Докато правосъдната система не заработи, така ще е.

Какво му остава на Борисов? Да се пребори миналите грехове да си останат в миналото. Не бива да забравяме – за някои неща има давност. Само че дали в случая на Борисов съществуват други, за които няма? Той си знае – както знае и какви още вересии и пред кого има, които се чистят не по силата на правото. "Непобедителите" също добре трябва да го разберат – и да не забравят, воглаве с Борисов, че и в най-големите демокрации хора от сенчестата страна на обществото получават често-често някаква степен на "прошка", ако предадат по-едра от тях риба, с повече и по-непростими грехове.

Още: Бил бандит, бил "Магнитски" - ама каквото ще да е, той държи 10%, няма да се получи да го игнорираш

Та за финал – нека "победителят" да не се пъне много-много как само защото е победил и трябва да е неговата. Просто е – Борисов не е победил. За да победи както му се ще, му трябват 121 депутати. Има ли ги? Даже с гръцката парламентарна система (50 депутатски места допълнително за победителя), Борисов пак няма да има 121 места и то не за 1-2! Ще ги има ли някога оттук-насетне в живота си?

А ако не е разбрал, да разбере - когато няма право и законност, тогава властва джунглата. Там побеждава най-силният, той е един! При такова положение дали това ще е Борисов или младата кръв, която и Ахмед Доган изпитва на гърба си, винаги намира път пред остаряващата?

п.п. Думите на лидера на ГЕРБ, че бариерата за влизане в парламента изглежда ниска, са нещо, върху което трябва да се помисли. Поредицата избори показа, че действително сякаш е така. Граница от 5% може би ще е по-разумна. След като измениха Конституцията при много фрагментирано Народно събрание, възможно е и това да бъде променено.

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес