Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Героите са уморени, дърветата - отсечени

05 септември 2024, 08:38 часа • 5275 прочитания

Ако някой ми беше казал, че що се отнася до родния ми град ще изпитам по-отрицателни емоции от тези, които са ме изпълвали към Фандъкова, трудно щях да му повярвам. Но настоящият кмет Васил Терзиев вероятно ще влезе в историята с най-главоломната загуба на доверие от гласоподавателите си и което е по-страшно - най-бързо поругалият предизборните си обещания, а именно - тези за зелена София. Иначе той трогателно сподели преди време, че го боли, но какво точно... 

ОЩЕ: Васил Терзиев: Боли ме за дърветата на "Опълченска", но няма как да бъдат запазени

39 дървета по-малко 

На 4 септември 2024 г. тези обещания за зелена София почнаха да падат заедно с 39 многогодишни дървета на ул. "Опълченска" и живущите наоколо семейства с деца ще могат по-лесно да пълнят дробовете си с изгорелите газове на повечето преминаващи коли под прозорците им, а здравето на по-възрастните да се влошава с покачването на температурите, което логично ще стане след отсечената сянка. Всичко това се случва след едно от най-горещите и сухи лета в столицата, страната и по света. 

Юли 2024 г. донесе на Земята нов най-горещ ден (ГРАФИКИ)

Ремонтът на "Опълченска": Намерения и критики

Протестът е фонов шум

Но ако греховете на Терзиев, Бонев и компания са си лично техни и някак това е типично за политиците, по-страшни са безплодните действия на иначе най-отявлените екоактивисти. Хора, които изпълниха социалните мрежи със своето възмущение и в други случаи са показвали с действия какво могат, сега не успяха да действат по-круто срещу сечта и да спасят евентуално дърветата.

В срамната ситуация, в която се вижда как и полицията с удвоени сили пази прогреса от "народната любов", представлявана от няколко майки с малки деца, не се видя нито един екоактивист. А някак се очакваше от хора с над 20-годишния им опит, натрупан в сферата, да се закачат или вържат за дърветата. Защото, докато някак сме свикнали, че на политиците не им пука за избирателите, за екоактивистите има много повече надежда от чаткане по клавиатурата - дори с тежестта на отклоненията тип Грета Тунберг върху името им в глобален мащаб. 

ОЩЕ: Арх. Веселин Веселинов за сечта на ул. "Опълченска": Щом е компромис, общинарите да откупят апартаментите и да живеят там

Фантастичен сценарий

Вишките пристигат на мястото, от близкия парк излизат камуфлажно облечени или пък само с едно листо от смокиновите цял отбор екоюнаци, прескачат огражденията, всеки се качва на едно дърво. Идват медии, снимките тръгват по света, сечта е спряна, юнаците са герои.

Но това е прекалено, героите са уморени и трупнали някое друго килце, с което катереното по дърветата е трудна задача. Къде, къде по-лесно е да се пускат снимки, пак е еко, нали? А как хубаво щеше да стане, то и името на улицата едно такова символично, едни същински опълченци можеше да станат! Но не би - наистина в България и най-дейните вече изглежда са се уморили. Разбираме ги отлично!

Започна сеч на дървета заради ремонта на "Опълченска", МВР пази работата (ВИДЕО)

R.I.P. 39 дървета по ул. "Опълченска", съболезнования на живущите наоколо! И всичко това се случва дни преди Съединението, колко тъжно.

Защо бяха толкова важни тези дървета и какво ще последва вижте ОЩЕ: Какво е градски остров на топлина и как влияе на хората? (СНИМКИ)

Автор: Евгения Чаушева

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес