Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа е луда да гласува за португалската песен. За нашата също

15 май 2017, 09:39 часа • 26515 прочитания

Хулежът по всичко българско и родно не е хубаво нещо. Както обаче не е хубаво нещо и лицемерието.

Нека бъдем честни и да си припомним как се разви ситуацията около българското участие на "Евровизия" тази година.

Първо излезе Рут Колева и заяви, че сме на косъм да пратим Гери-Никол с "Яката дупара". Фаворит бил Кристиан от "X Factor", но нищо не се знаело.

При тази информация българското човечество се разжужа като кошер. Как ще се излагаме така, нали с Гери ще ни се смеят в Европа, на всяка цена трябва да е нещо друго... И другото излезе - Кристиан Костов наистина спечели вътрешната селекция. Когато обаче стана ясна песента му, много хора си пожелаха да бяхме пратили Гери-Никол. Ако бъдем честни пред себе си, ще признаем, че реакциите у нас на "Beautiful mess" бяха изключително негативни. Месеци наред много българи коментираха, че песента е слаба, бозава, лигава. И с пълно право. По-спорни и неподкрепяни песни досега сме пращали само 2 пъти - на Човека-глас и "Лорейн" на Кафе.

Тогава обаче започнаха да излизат коментарите от чужбина и прогнозите на букмейкърите. И с огромна изненада установихме, че тия в Европа по някаква причина харесват нашата песен.

И всичко се обърна. Масово всички започнаха да харесват песента, да се изказват в подкрепа на Кристиан, да обявяват, че ние заслужаваме да сме победителите тази година. Което си е лицемерно.

При нас го има този комплекс - дори да не харесваме особено нещо наше, ако чужденците го харесват, оставяме настрана първоначалната си реакция и се втурваме да се гордеем с него. Което си е лицемерно.

"Евровизия" е спорен конкурс. На музикално и политическо ниво. Именно заради тази си спорност Европа много пъти е избирала за победители умопомрачително глупави песни. Спомняте ли си например "Running Scared“ на Ел и Ники през 2011 г., която победи абсолютно незаслужено, само защото се знаеше, че първото място трябва да е за Азербайджан? Ами "Heroes" на Манс Зелмерльов по същата причина - защото трябваше да победи Швеция?

Европа толкова много пъти е доказала, че гласува за глупости. Просто хората от Стария континент имат особен вкус. Песента победител тази година е абсолютна боза. Португалия избра за свой представител някакво невъобразимо 3-минутно мяукане, което имаше претенциите да е много дълбоко и въздействащо. Явно за милиони е било. За нас не особено. Нито българското жури, нито българската публика е гласувала за Португалия като свой фаворит.

Затова е напълно разбираема реакцията ни, че Европа трябва да е луда да гласува за португалската песен. Нека си признаем обаче, че трябва да е луда да гласува и за българската. Ако тази мелодия не беше наша, сега щяхме да я хулим наред с останалите.

Така че нека се радваме на невероятното си класиране. Не е много логично, че стигнахме до него, но пък е приятно. В последните години България набра изключителна скорост на конкурса и един ден, когато решим да изпратим нещо наистина стойностно, действително имаме шанс за победа.

Автор: Десислава Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес