Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дойде времето на усилната Facebook политика

22 януари 2020, 09:39 часа • 6042 прочитания

Да се даде възможност на съда да налага нередуцирани наказания по отношение на непълнолетни лица за тежки престъпления. Така депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който има реномето на експерт в сектор "Сигурност", обясни как управляващите смятат да се борят с престъпления като убийството на Андреа в Галиче.

Ако слушате Манев, който повтаря по-образно премиера по темата, сигурно ще одобрите. Разумно е рецидивисти, независимо дали пълнолетни или непълнолетни, да бъдат наказвани по-тежко. Само че отново отиваме към политика, която се затяга постфактум – т.е. след последствията!

Къде е превенцията обаче? Къде ни социалната и образователна политика? Къде са тези служби, които да се намесят преди рецидивистът да се превърне в такъв? Къде е законодателството, което ги улеснява, което създава условия да се развиват и да си вършат работата по-добре? Е как къде е – във Facebook. Там громим джендъри, соросоиди, рубладжии, норвежци – всичко, което не ни хареса. А дори нашите политици се научиха, че могат да черпят популизъм точно от там – и да лавират в лабиринта на общественото недоволство дотолкова, че да не катастрофират фатално.

Дълбоки реформи, които променят установения ред на нещата, не са приоритет на нашето управление. Например – реформата на ВиК сектора изисква изрязване на неработещите структури и намирането на кадри, които да работят. Една от последниците - изхвърляне на улицата на некадърните и съответно създаване на безработица. Колкото и да са некадърни тези изхвърлените, те са гласоподаватели – и техният глас тежи колкото на всеки кадърен на избори, а са много по-лесно манипулируеми и много по-лесно им се осъществява натиск, за да гласуват "правилно". А за всеки политик, който иска да векува в политиката и в управлението, това е смърт. Затова гасим пожара чак като лумне силно и не мислим изобщо да работим да няма пожари и да няма предпоставки за пожари.

Колко ще намалеят тежките престъпления новият законопроект? Някаква прогноза на база статистика и математика например? Защото едва ли ГЕРБ първи са се сетили за такава мярка, а със сигурност има и други случаи, са натрупана статистическа история на последствия. Та ще има ли такава оценка – уж от 2016 година трябва да има оценка на въздействието? Може и да има, ако от Facebook изкочи нещо. И за финал – ще има ли например след 5 години какво е станало при новия законопроект? Да не се окаже само, че убийствата и изнасилванията не са намалели толкова, колкото им се иска на хората! Както им се иска всичко да се случва без те да носят никаква отговорност - за това да бъдат граждани, а не просто живеещи в тази държава. Защото и без статистика е повече от ясно - растящите без грижа деца няма да могат да прочетат в Наказателния кодекс от какво трябва да бъдат респектирани!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес