Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детектор, използващ графен, "вижда" в непрозрачни предмети

10 септември 2014, 12:15 часа • 6507 прочитания

Нов прототип на светлинен детектор използва свойствата на графена да поглъща светлина, за да “вижда” в широк диапазон от дължини на вълната, включително терахерцови вълни, пише Gizmag. Диапазонът е между микровълните и инфрачервения обхват, което дава възможност на устройството да „вижда“ под повърхността на непрозрачни обекти като кожа и пластмаса.

Повечето съществуващи терахерцови детектори са тежки и бавни и трябва да се държат при температура, близка до абсолютната нула, но новото устройство функционира при стайна температура и при скорост, по думите на създателите му, “повече от милион пъти по-бърза” от останалите детектори с терахерцов обхват, работещи при стайна температура. Новата технология е разработена от Мерилендския университет, австралийския Университет Монаш и Лабораторията за военноморски изследвания на САЩ.

Високата скорост е възможна благодарение на принципа на термоелектрическия ефект и на материала графен, който се състои от чист въглерод, а дебелината му е само един атом. Графенът си е спечелил слава на магически материал заради изключителната си здравина - той е по-здрав от стомана, и проводниковите си качества. Още едно от вълшебните му свойства е способността да поглъща светлина и да задържа енергията й.

Терахерцовите вълни са невидими като рентгеновите лъчи, но за разлика от ренгеновото лъчение, което не спира, докато не стигне до кост в тялото, те не могат да преминават през вода или метал. Терахерцовите вълни нямат йонизиращите свойства на рентгеновите лъчи, което ги прави безвредни за телесните тъкани и ДНК. Новият детектор би могъл да се използва за скенери при проверки за сигурност, като биха могли да откриват скрито оръжие без претърсвания. Технологията би могла да направи заснемането на изображения в медицината по-безопасно и ефективно. Други приложения са засичане на химикали, експлозиви, устройства за нощно виждане и дори триизмерен печат.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес