Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да замълчим в коментарите за Цвети - всички. И да помислим!

15 юни 2016, 12:11 часа • 29248 прочитания

През последните години, след като състезателната си кариера приключиха Симона Пейчева и Силвия Митева, ансамбълът остана да ни напомня, че сме страна с традиции и възможности в художествената гимнастика.

Факт е, че и Симона и Силвия си размениха недотам приятни реплики с председателя на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева. Друг е факт е, че след тях българка няма медал от голямо състезание в индивидуалната надпревара.

Вчера (14 юни) в 14 часа Цветелина Стоянова пада от 6-я етаж и е откарана в Пирогов. 11 часа по-късно Илияна Раева пише сълзлив статус във Facebook. Няколко часа по-късно пише подобен статус, в който се призовава да се спрат спекулациите и благодари на министър Кралев. Намира време да избере снимка за този статус... своя, на която изглежда добре. Цвети сега сигурно не изглежда добре, както и не се е чувствала добре. Илияна Раева е старо име, но както често се случва у нас само с името напред не става.

Спекулации ще има и то много, благодарение именно на такива реакции или по-скоро липсата им. Илияна Раева е известна с това, че има мнение и не се притеснява да го изразява високо и многословно. Сега обаче не е така. Точно когато трябва да бъде най-високо и най-отговорно.

Първите коментари на всички, близки до този спорт, бяха, че Цветелина Стоянова сама е решила да не бъде с отбора, сама се е отказала, сама е решила да не пътува с останалите, дори да не играе.... Как така "сама", като в продължение на осем години е била част от този отбор? Как оставяш само едно момиче, загубило майка си, чийто дом и семейство са били залата и отбора? Защо обсъждаш психическото ѝ състояние, без тя да може да се защити или обясни?

Боя се, че в момента все още не се осъзнава сериозността на случилото се. Но в процеса на изясняване вече става ясно, че някой трябва да понесе отговорност, сериозна отговорност.

Някой си е помислил, че държи нещата в ръцете си, само в своите, и е имал увереността, че контролира нещата... а един живот виси на косъм и той е бил изпускан в продължение на много време... Този процес е пренебрегван с месеци и най-вече през последните дни, когато се е задълбочил.

Ако доскоро се измъчвахме, че нямаме същите успехи в художествената гимнастика както преди години, никой не си е представял, че ще се появи такова петно.

Само преди месец капитанът на отбора Михаела Маевска беше изчакана да се възстанови от травма и за това бе пропуснато състезание. Явно се действа различно. Даниела Узунова коментира във Facebook страницата на федерацията по художествена гимнастика: "Федерацията постъпи и с Цвети, както с Мария Матева, но този път не са преценили психиката на това дете, ще я извадят от отбора дни преди европейско и преди мечтата на всеки спортист Олимпиада, защо защото имала здравословин проблем, ако наистина е така, защо руската федерация не извади Кудрявцева от отбора, защото има здрадословен проблем, напротив направиха и невъзможното, за да я възстановят, а ние ги вадим и спираме мечтите им. Как да играят тези деца на такива форуми след такава трагедия. Нека се замислят малко защо рушат едно златно поколение, което чакахме толкова дълго, после Нешка била лоша..."

Сама Робева днес (15 юни) намекна, че Илияна Раева не е познавала достатъчно момичетата и тяхното психическо състояние.

Ако някой си е мислил, че българската художествена гимнастика е била в упадък, то след вчерашната трагедия тя направи опит за самоубийство... защото падат жертви, тези които са носели медалите.

Автор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес