Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да говорим за българския учител само по празници е обидно

12 май 2016, 09:39 часа • 2708 прочитания

Между 200 и 300 лева бонус ще получат българските учители за 24 май. Това съобщи вчера, 11.05.2016 г., председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на церемонията "Учител на годината".

Средствата са част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември.

Коментар на редактора

През последните години сме свидетели на рехава политическа воля от страна на властта по отношение на промените в средното образование. Те буксуват като всяка реформа у нас.

Непрестанно и синдикати, и неправителствени организации алармират за липсата на млади кадри в българското училище, а това е задълбочаваща се тенденция, при все че много малко от завършилите висше образование с педагогическа насоченост практикуват.

Та кой ще има желае да започне като преподавател при стартова заплата от около 600 лева? Кой ще иска да търпи невъзпитани ученици, капризни родители и тежката бюрократична система, която се стоварва върху му и го превръща в чиновник?

Ясни са отговорите на тези въпроси.

Още по-обидно е обаче, когато се сещаме за българския учител само по празници посредством бонуси към заплатата му, защото това издава безсилието на властта у нас да превърне образователната сфера в приоритетна.

​Българският учител няма нужда от имитационна грижа, оскъдна премия или сладникави приказки за предстоящи грандиозни реформи. Той има нужда от сигурност на работното си място, от повече уважение и чувство за удовлетворение.

Ето защо едно от предложенията на председателя на Синдиката на българските учители, Янка Такева, началната заплата на преподавателите да започва от 1200 лева, е мисъл в правилната посока.

Да се прави просвета без средства в днешно време, е абсолютен популизъм. Да се очаква, че отнякъде ще се появят млади кадри при сегашното състояние на образователната система, е самоубийство.

Нека да не се търсят варианти на парче за позакърпването на учителския бюджет за някой празник, а действително образователното ведомство да намери начин да реши един от основните проблеми - как настоящите учители да получават достойни доходи и по какъв начин да бъдат привлечени нови в системата на образованието. Защото това няма да стане само с обявяването на педагогиката за приоритетна университетска специалност. Бъдете сигурни!

Всички останали половинчати опити са пореден прах в очите на българското образование са наистина обидни. И те ни обиждат като общество!

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес