Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червена демокрация в България? Натам вървят нещата

10 май 2016, 10:32 часа • 7398 прочитания

БСП - най-демократичната партия в България. Тази фраза до скоро звучеше почти налудничаво и предизвикваше снизходителни усмивки. До онзи ден - 8 май, когато за първи път в историята ни политическа сила от такъв ранг беше оглавена от жена.

До колко е истински, политически подплатен и т.н. е друг въпрос, но е факт - Корнелия Нинова е председател на БСП. И факт - тя е жена. Съмнявам се да има толкова големи артистични способности, че да бъде поставена в ситуация на марионетка. Нейни са думите: "Господин Борисов, защо сега не излезем навън, да се разберем кат’ мъже".

Другият впечатляващ фактор е предположението, че в екипа на Нинова ще бъде Костадин Паскалев. По време на конгреса на партията Паскалев каза: „Между БСП и избирателите стои пропастта на недоверието. Преодоляването няма да стане чрез изчакване. Партията трябва да покаже, че е разбрала уроците и се променя, за да не повтаря грешките си. БСП трябва да изчисти сама себе си преди да излезе пред избирателите“, каза той.

БСП получава шанса да бъде ръководена от личности, които не си затварят очите пред проблемите, имат смелостта да говорят открито и са политици с опит.

На 5 май, надеждата на хиляди българи за промяна, онази демократичната, в лицето на Радан Кънев, чиито изказвания напоследък са все по-празни, а опозицията му се изразява с „единия крак съм тук, но с другия - там“ заяви, че „в здравната реформа няма политически разлом." В продължение на месеци Кънев, който непрекъснато тръби, че е опозиция, така и не се реши да се разграничи от едно от най-скандалните лица в правителството Петър Москов, срещу когото застана почти цялото лекарско съсловие, но продължава да бъде потупван мило от премиера по рамото.

В тази атмосфера случващото се в БСП изглежда истински демократично. Остава да видим делата. А задачата няма да е чак толкова трудна, защото когато си стигнал дъното единствената посока е само нагоре!

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес