Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Челябинският метеорит е бил отломък от гигантски астероид

06 декември 2013, 09:34 часа • 10728 прочитания

В началото на тази година на Земята падна метеорит, който стана причина да пострадат хиляди хора и нанесе сериозни материални щети. Това беше т.нар. Челябински метеорит. От тогава небесното тяло, чието приближаване не беше забелязано от учените, вълнува представителите на научните среди и те често излизат с нови данни за неговия произход, състав, траектория и други особености. Ето и поредната интересна информация.

Според учените, Челябинският метеорит е бил част от много по-голям астероид, който е възможно да този момент да продължава да кръжи в Слънчевата система.

Това заключение принадлежи на Микаел Гранвик от Хелзинския университет. Той стигнал до извода, че метеоритът се е отделил от друго, по-голямо тяло, след като проследил траекторията му и направил допълнителни проучвания. За целта ученият използвал видеозаписи, фотографии и разкази на очевидци.

На базата на събраните данни Гранвик установил, че „родината“ на метеорита е т.нар. семейство Флора – група небесни тела, разположени във вътрешния край на главния пояс от астероиди между Марс и Юпитер.

Лабораторните анализи показват, че възрастта на Челябинския метеорит е около 1.2 млн. години.

Точно за толкова време астероидът би могъл да долети от Флора до Урал, смята ученият. По-рано се смяташе, че възрастта на небесното тяло, паднало в Челябинска област, Русия, е 4.5 милиарда години.

„Родителското тяло на метеорита е представлявало само по себе си тяло от семейството на близкоземните астероиди, наречени Аполони. Тяхната орбита пресича земната от външната й страна“, разказа астрономът Михаил Маров по време на конференция в Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

Припомняме, че Челябинският метеорит падна на Земята на 15 февруари 2013 г. Небесното тяло се е движело с 20 километра в секунда и е било с диаметър 17 метра и маса 10 000 тона.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес