Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бионични ръце възстановяват усещането за докосване

09 октомври 2014, 10:33 часа • 7330 прочитания

Напредък в бионичните ръце възстанови усещането за докосване при двама пациенти за повече от една година, съобщиха американски учени.

Сега мъжете могат деликатно да изваждат дръжките на череши. Сензори на изкуствената ръка са използвани, за да изпращат сигнали директно до нервите, съобщават авторите на изследването, публикувано в "Сайънс транслейшънъл медсин, предаде БГНЕС.

В същото време шведски учени постигали друг пробив в изкуствените крайници, като поставили бионични ръце директно върху костта, за да подобрят контрола. Един от възползвалите се от работата на американските учени е Игор Спетич, който загубил дясната си ръка при инцидент преди четири години.

Той получил бионичен заместител, но не успявал да усеща света около себе си, трябвало да внимава какво прави и преценявал на око дали стиска прекалено силно. Учени от университета "Кейз уестърн ризърв" закачили сензори към бионичната ръка, а по оперативен път поставили "ръкавели" около запазените нерви, които били способни на електрическа стимулация. Изследователите можели да изпращат различни видове електрическа стимулация към нервите, използвайки компютър. Тя била интерпретирана от мозъка като различни усещания.

Учените "картографирали" тези усещания в 19 различни части на ръката – от дланта до върха на палеца и свързали сензорите към различни електрически стимулации. След това те преминали към натиск и текстури. Спетич можел да каже, докато бил с превързани очи, дали държи различни материали като Велкро или шкурка.

Той използвал бионичната ръка две години и половина. Друг пациент използвал системата от година и половина. "Сега те могат да извършват наистина деликатни задачи. Смятаме, че от пет до десет години ще имаме напълно имплантирана система, така че сутринта човекът ще преминава през процедура за поставяне на електроди на всеки нерв и устройство в джоба и когато го включи, ще усеща ръцете си",казва ръководителят на изследването проф. Дъстин Тейлър.

"Бих искал да усещам ръката на жена ми, би било страхотно просто да подържим ръцете си", сподели Спетич. И при двамата пациенти модифицираната ръка имала допълнителен бонус, свързан с елиминирането на "фантомната болка в крайниците", при която пациентите продължават да усещат болка от ръката, която вече не е там.

В същото време учени от Чалмерския технологичен университет в Швеция твърдят, че са имплантирали първата закрепена за костта бионична ръка. Техниката, известна като "осеоинтеграция", включвала свързване на ръката директно с костта, нервите и мускулите в запазения остатък от ръката на пациента. Това осигурява по-добър контрол.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес