Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Black & White & Jazz

05 март 2012, 08:15 часа • 1601 прочитания

Изложба: Black & White & Jazz в галерия Credo Bonum

Фотографии на Дюк Елингтън, Луис Армстронг, Майлс Дейвис, Били Холидей, Ела Фицджералд, Рей Чарлз, Нат Кинг Коул, Арета Франклин и много други се показват за първи път в галерия Credo Bonum.

Изложбата, наречена Black & White & Jazz, е посветена на американските джаз легенди и представя серия биографични портрети на някои от най-значимите афроамерикански джаз легенди, които стоят като жалони в развлекателната индустрия в световен план.

Изложбата ще продължи до 17 март.

Black & White & Jazz е в чест на Месеца на афроамериканската история, който се отбелязва в САЩ от 1926 година насам, и почита приноса на афроамериканците към културния и политически живот на американската нация. Фотографиите са смесица от официални студийни портрети и непринудени динамични образи, правени през периода 1938 - 2008 г. Те пресъздават епизоди от личните истории и трудно постигнатите победи на тези влиятелни афроамериканци, допринесли за оформянето на живота на своята нация през последните 150 години. От Първата дама на песента - Ела Фицджералд, почиваща си в хотелска стая в Лондон - до пианиста, композитор и ръководител на оркестър Дюк Елингтън в момента, в който получава целувка от танцьорка в парижки клуб, тези изумителни фотографии отварят очите и умовете за отпечатъка на афроамериканците върху световната музика.
В изложбата ще бъде представена и българската следа - афроамериканските музиканти, посещавали България през изминалите десетилетия. Непоказваните досега снимки са дело на българския фотограф-художник Зафер Галибов.

Изложбата е отворена за посещение от:

понеделник - петък: 11.00 - 19.00 часа
събота и неделя: 15.00 - 19.00 часа

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес