Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

22 юли 2018, 18:41 часа • 7176 прочитания

"Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково". Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила. Той увери, че умъртвяването е извършено по хуманен начин и по същия начин животните са загробени, съобщи БГНЕС.

Баба Дора и всички собственици на умъртвени животни ще получат обезщетения, увери министърът. Още в понеделник обезщетенията ще получат хората, чиито стада бяха евтанизирани предните дни, баба Дора и останалите собственици, ще получат парите до седмица. Предстои дезинфекцирането на последните три двора. Това ще се случи още днес.

През седмицата оборите ще бъдат почистени, стана ясно още от думите на Порожанов. Министърът обясни, че проби ще продължават да се взимат на всеки 20 дни. Сега това става на зона от 10 км, като тя ще се разшири на 20 км, допълни агенция Фокус. 

В Болярово все още не са взети втори проби от животните.

"За мен поведението на тези стопани в Болярово не е нормално. Лично гарантирах на хората, че заповедта за евтаназия ще бъде спряна, докато не се вземат втори проби. Те поискаха втори ветеринарен лекар – и това изпълнихме", каза още министър Порожанов и посочи, че за него е непонятно, защо все още има стопани, които отказват втори проби.

Припомняме, че тази сутрин жандармерията изведе доброволците, които пазеха животните в Шарково, от селото. Беше въведена карантинна зона от три километра в района на Ямболско.

Според заповедта на Агенцията по храните в селото не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес