Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салвадор - "Африка в изгнание" и много площади

03 май 2014, 01:00 часа • 29583 прочитания

Салвадор или Салвадор де Баиа е третият по големина град в Бразилия и е централното населено място на щата Баиа. Разположен е по средата на южноамериканското крайбрежие в бразилската част – между Ресифе в посока север и Рио де Жанейро на юг.

Салвадор се намира на полуостров, който се отдалечава на десетки километри навътре в Атлантическия океан от основната брегова ивица. Самият град има прекрасна стара част, която е от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е популярна с постоянно богатия музикален афиш и карнавални празненства. Тук е и едно от средищата на бразилската култура.

Основан през 1549, Салвадор е бил проспериращ център на търговията с роби. И до днес голяма част от населението е предимно тъмнокожо. Много известни певци, музиканти и писатели също така са родом от този район. Транспортът до Салвадор е много удобен, защото летището "Депутадо Луис Едуардо Магаляеш" е едно от основните за цялата страна, като всички най-големите бразилски авиокомпании имат полети до столицата на Байа. Летището се намира на 28 км от центъра на града, а от плажа разстоянието е 32 км.

Интересното е, че в този град има два вида таксита. Едните са с предварителна цена на разстоянията, структурирана като таблица, а другият тип са конвенционалните таксита, които отчитат на километър.

В Салвадор има няколко изключително красиви площада като "Праса Мунисипал" и "Праса де Се", около които са подредени красиви сгради и църкви. Там е и така нареченото Ларго до Пелуриньо, който представлява уникален архитектурен комплекс, запазил едни от най-изящните образци на сгради в колониален стил в цяла Латинска Америка.

Градът е известен още и като "Африка в изгнание" заради смесицата между бразилската и африканската култура на тукашното население. Най-подходящото време през годината за посещение на този красив град е от октомври до април, когато е сухият период. Ако стигнете до Салвадор, не пропускайте да опитате един от местните специалитети. Името му е акараже. Това са пържени питчици от боб, които се мажат с дебел слой пастет от скариди.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес