Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията остави проститутки без работа

09 юни 2014, 13:40 часа • 61347 прочитания

Покрай Мондиал 2014 властите в Бразилия искат да се отърват от негативния имидж на страната, смятана за рай от секс туристите по света. Тази маневра обаче си е нож с две остриета, защото проститутките вдигат бунтове, че им се отнема хлябът.

Миналата събота един от централните булеварди в Рио де Жанейро – Avenida Amaral Peixoto, беше блокиран от едно фриволно парти. Дебелата Каролина беше застанала на средата на шосето и принуждаваше колите да заковават спирачки, като не спираше да върти пищния си задник, който буквално изскачаше от тесните й черни бикини. Около нея крещящо гримирани жени танцуваха с бутилки уиски в ръце, а от една колона кънтеше популярен бразилски фънк. Текстът на парчето се въртеше около един любовен акт и най-малките му детайли. Дамите на шосето размахваха и любопитни плакати: „Проституцията не е престъпление” и „Ние само искаме да работим”.

Протестът беше техният отговор за затварянето на един от местните бардаци – седмица по-рано 120 полицаи нахлуха във висок блок на 20 минути с кола от центъра на Рио, където според запознати са чупили врати и мебели, къртили са и климатици от стените. А за капак на всичко арестували стотици труженички и техните сводници. След акцията почти всички помещения в сградата са вече празни. А отвън е отцепено с полицейска лента, на която пише „Местопрестъпление”. Иначе всичките курви вече са на свобода, а адвокатите им се чудят какво точно е престъплението им. Защото по закон в Бразилия проституцията е разрешена

„Това беше целенасочен опит за сплашване”, категорична е Лаура Мъри, която е директорка на местната Организация за защита на проститутките „Дарида”.

В тази версия очевидно има нещо вярно, защото седмица преди старта на Мондиал 2014 полицията в Рио води открита война с тези, които предлагат платен секс. А тази война е продължение на медийните кампании, които вървят от месеци срещу лошия имидж на страната. Проблемът е, че секс индустрията от много години е много добра далавера за голям брой бразилски градове, а досега държавата беше, меко казано, толерантна с бранша. Точно сега обаче това се променя. И властите се опитват да направят така, че на труженичките и клиентите им да се гледа с погнуса.

Наскоро Министерството на туризма на Бразилия „помоли” 2000 сайта да изтрият рекламите на бардаци. После „Адидас” пусна серия фланелки под девиза I Love Brazil с щампи на типични бразилски дупета върху тях, но властите набързо се „пребориха” за смяна на дизайна. А сега предстоят и кампании срещу проститутките по летищата и чрез таксиджиите, задължавани да спират туристите, които си търсят нещо бразилско почасово. По принцип последните дни преди световното в Бразилия са времето за битка с огромните камари боклуци, които заливат бразилските градове, но в Рио, един от най-големите центрове за секс туризъм в света, на мушка са проститутките.

През деня на култовия плаж Копакабана терасата на всеки обикновен ресторант си е просто тераса, но нощно време точно на това място секс туристите завързват контакти. По масите има само мъже, а жени с плътно прилепнали облекла и високи токчета канят минувачите на питие. Бианка Саншес (27 г.) например проституира, за да изхранва 8-годишния си син. Сестра й Синтия (28 г.) пък гледа 3 деца и също е в бизнеса. Ако Синтия си хване някой гринго, както казват в Рио на всички чужденци, и го заведе за час в хотел, припечелва около 100 евро. За местните отстъпката е 50%. „Рискът е, че понякога не можеш да си хванеш и един клиент”, оплаква се Бианка и се оглежда наоколо, където в присъствието на 80 жени има много по-малко потенциални клиенти. Затова тя доработва допълнително и в бардак в близост до ст. „Маракана”, където тарифата е по-ниска – 50 евро за 40 минути, но пък парите са гарантирани – за нощ я минават средно от трима до петима клиенти

„Там постъпленията са редовни – хвали се тя. – А и синът ми е много доволен, защото понякога си позволявам да му купя даже видео игра!”

Бианка и Синтия всъщност са само псевдоними, но в този бизнес почти никой не се представя с истинското си име. „В момента всички в бранша са много внимателни – твърди притежател на по-луксозен бардак в южната част на Рио. – Не правим нищо, с което може да привлечем внимание!” А иначе, ако анонимността им е гарантирана, говорят на драго сърце с най-малки подробности. През 2009 г. например властите затварят дискотека на Копакабана, която е използвана за срещи на проститутките с грингоси. След това е имало обиски и арести и в стриптийз барове, и в секс сауни. Из целия град. А травеститите и жиголата били тормозени с такова постоянство да се легитимират непрекъснато пред полицията, че в крайна сметка се оттеглили от пиацата си в центъра на града.

Иначе и сега има и окаяни барове, в които дъни бразилски фънк, а в тоалетната работят по няколко девойки. „Това са локали за бързо чукане”, твърди антропологът проф. Тадеус Бланшет (46 г.), който е смятан за един от водещите за Бразилия учени по темата секс бизнес. Той има данни за 280 заведения в Рио – от луксозни бардаци до местенца за „бързо чукане”.

Цените там започват от 10 евро за 15 минути но са много малко чужденците, на които им стиска да отидат там по тъмно. Затова в най-евтините заведения от подобен тип клиентите са само местни.

Според проф. Бланшет даже и някой публичен дом да бъде затворен, веднага го отварят на ново място. Или на някоя странична уличка в центъра, или към края на града. „Властите нямат намерение да помагат на проститутките или да им предлагат алтернатива. Те просто се опитват да скрият реалностите от погледите на хората”, категоричен е Бланшет. Въпреки че в страната вече има и политици, които искат да има и осигуровки за проститутките. От другата страна обаче е по-голямата част от колегите им, много от които са заклети евангелисти. Те имат различни разбирания за морал. И даже се опитват да направят така, че проституцията да стане наказуема. Затова от месеци предстоящото световно се използва като мотив за допълнително очерняне на труженичките и работата им.

„Сега навсякъде по вестниците може да се прочете, че за световното Бразилия ще се превърне в световен център на секс робството”, оплаква се Жули Руволо, която е създателка на форума за диалог Red Light Rio. Истината обаче съвсем не е такава. Легалната проституция съвсем съзнателно се смесва с принуждаване към проституция и злоупотреба с непълнолетни и деца. Да, има и такива случаи, но феновете, които ще дойдат на световното, нямат нищо общо с всичко това.

На всички големи спортни събития в миналото обаче са се търсели проститутки и Мондиал 2014 едва ли ще бъде изключение. Така че работа ще има и за легалните, и за нелегалните проститутки. Всички те се гласят да действат на принципа ден година храни. Съдържателите на бардаци обаче не се надяват на кой знае какво повишение в оборота в следващия месец. „Тези, които се надяват на скок в печалбите, ще останат разочаровани – твърди съдържател на публичен дом в Южно Рио. – Настройваме се за съвсем нормална натовареност!” Натовареност, която по вкуса на местните власти ще остане встрани от светлините на прожекторите.

Мария да Луш Миранда, Томас Фишерман

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес