Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ходжсън: Меси или Роналдо? Искам първия в отбора си

17 април 2014, 00:13 часа • 13527 прочитания

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън даде любопитно интервю пред “World Soccer” преди старта на световното първенство по футбол в Бразилия.

Кой е основният фаворит на световното първенство през 2014 г.?

- Ние трябва да помним къде отиваме. Мисля, че фаворит е някой измежду южноамериканските отбори. На първо място са Бразилия и Аржентина. Плюс Уругвай. А между европейските отбори, разбира се, трябва да споменем Испания и Германия.

Кой тим бихте определил като “тъмен кон”?

- Колумбия и Чили. Мисля, че те ще изненадат европейците. Отборът на Англия срещна чилийците на “Уембли” през ноември и противникът ни направи силно впечатление. Определено този отбор си струва да се гледа. Също така, не забравяйте Италия, която миналото лято се включи добре в Купата на Конфедерациите. Не съм много добре запознат с отборите от Африка и Централна Америка, но мисля, че там също ще има кой да ни изненада.

Италия, Уругвай и Коста Рика – като че ли нямахте късмет с групата?

- Всъщност, Уругвай и Италия са много сериозни претенденти. Ще бъде интересно да играем с тях. Но от гледна точка на логистиката не е толкова зле. Мачовете в Сао Пауло и Бело Оризонте са удобни, тъй като нашата база е в Рио. Предстои ни само едно дълго пътуване – до Манаус.

Какви уроци научихте от европейското първенство през 2012 г.?

- Разбрах, че на световното първенство ще се нуждаем от силна скамейка. При висока интензивност на мачовете играчите се уморяват бързо. Мисля, че в печално запомнения от нас четвъртфинал срещу Италия ние бяхме по-уморени от противника. За да се стигне до дузпи, значи си бяхме свършили фантастично работата.

Какво ще е най-сложно за вас при подготовката за световното първенство?

- Има няколко неща. Първо, да избера правилния състав, удачната комбинация от играчи. Второ, да създам приятелски настроен колектив. Ние помним какво се случва, когато отборът пристига на световното разделен. Най-добрият пример е Франция през 2002 г.

Бразилският климат ще се отрази ли на стила на английския футбол?

- Малко само. Може би жегата и високата влажност няма да ни създадат напрежение. Трябва да помним, че контролът над топката е много важен.

Букмейкърите слагат Англия на единадесета позиция в списъка с претендентите за златото. Справедливо ли е това?

 – Не вярвам в букмейкърските коефициенти. Може да сравним футбола с конните скокове. Конят фаворит превъзхожда другите в техническо отношение. Но винаги ли той побеждава? Няма значение за нас за какви ни считат – за аутсайдери или фаворити, всичко ще се реши на терена.

Сър Алекс Фъргюсън смята, че от 1986 г. насам не е имало добро световно първенство. Той смята, че появата на успешен турнир като Шампионска лига дискредитира шампионата на националните отбори. Съгласен ли сте?

- Това е изявление на човек, който е спечелил Шампионска лига, но на Световната купа не е работил от доста време насам – от 1986 г. Едно е да участваш, съвсем друго да наблюдаваш отстрани. Сега много ли класни мачове гледаме в Шампионска лига? Много ли изключителни финали? Не. Колкото по-важен е двубоят, толкова по-малко той е грандиозен. Същото важи и за турнирите на националните отбори. Но да се каже, че хората са изгубили интерес към тях заради европейските клубни турнири, е погрешно. Погледнете телевизионните рейтинги! Феновете обожават турнирите на националните отбори!

Тимът на Англия изпълнява по ужасен начин дузпи на световните първенства. Как ще се справите с това?

- Никакви тренировки тук няма да помогнат. Ние тренирахме дузпи на Евро 2012, но все пак загубихме от италианците. Сега в отбора дойде спортен психолог – Стив Питърс. Той е успешен лекар, който е работил с британския отбор по колоездене. Надявам се, че това ще помогне. В действителност проблемът е сериозен. И се разраства като чудовище с всеки следващ загубен двубой след дузпи. От друга страна, ако мислим толкова за тях, може да стане още по-лошо.  

Представете си, че имате възможност да поканите в отбора на Англия който играч пожелаете. Кого ще изберете?

- Лионел Меси. Разбира се, изборът ми щеше да бъде между него и Роналдо. Но ако имам право да посоча само един играч, то това ще бъде аржентинецът.

Какво настроение цари в Англия в навечерието на световното първенство по футбол?

- Много добро. Усетих го в края на март, когато се срещнахме с датчаните. За да подготвя отбор за мача, повиках 30 играчи и се притесних дали те ще бъдат в състояние да контактуват един с друг. За щастие, страховете ми се оказаха безпочвени. Сега в екипа цари невероятна атмосфера, а конкуренцията е здравословна. Ще ми бъде много трудно да определя крайния състав.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес