Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Базата на Германия - не по немски стандарт, а пълна трагедия

19 май 2014, 10:50 часа • 16814 прочитания

Германците са №1 в света винаги, когато става дума за ред, дисциплина, организация и спазване на предварително поставени срокове. В случая с базата на бундестима за Мондиал 2014 обаче нещата май не са съвсем изпипани...

Мениджърът на Германия Оливер Бирхов е категоричен, че проблеми с базата на бундестима в бразилския щат Баия - "Кампо Баия", няма и всичко ще бъде наред за пристигането на питомците на селекционера Йоахим Льов. "Няма да има отбор на Световното с по-добра база", гарантира Бирхов миналия вторник.

Истината оабче не е точно такава, въпреки че строежите трябваше да приключат още през март, показа проучаване на "Билд". Истината е, че така наречената база на Германия към момента всъщност представлява голям строителен обект някъде между плажа и джунглата. Точно след 20 дни бундестимът по план трябва да се настани в 14 супер луксозни бунгала с общо 60 стаи. Добрата новина е, че те са вече завършени, готов е и басейнът. Не толкова розово обаче е положението с тренировъчния терен. Той е видимо неравен, а на всичкото отгоре на него преобладава не трева, а пясък! Освен това работниците тепърва започват да копаят шахти, в които да се оттича водата около игрището. Положението със сградата до терена е още по-трагично. А именно - стените са на положение гол бетон и кабели, а покрив просто няма. Това би трябвало да са съблекалните и пресцентърът, но очевидно няма да бъдат. И играчите ще трябва да се обличат по стаите си. Но иначе всичко е изпипано и на бетона се вее немско знаме.

Отговорниците за строителството, които са немци, обаче продължават да твърдят, че проблеми няма. "На снимките може и да изглежда, че времето може и да не стигне за довършването на обекта, каза архитектът Райнер Ернст. - Аз обаче мога да гарантирам, че нашият отбор ще има най-добрата база!" Как точно ще стане това, не е ясно. Или пък може би е? "Ние, бразилците, сме шампиони по импровизацията, подчерта един от работниците. - Но истината е, че и аз имам големи съмнения, че ще успеем!"

Критично настроени спрямо базата на Германия са и жителите на близкото рибарско село Санто Андре. "Обещаха ни, че покрай строежа на "Кампо Баия" ще ни свържат към водопровода за питейна вода, но това така и не стана", твърди Мариана, която бърка коктейли на близкия плаж. На жителите на селото е обещано и подобряване на услугите на местаната "Бърза помощ", но и това се оказва голяма лъжа. Въпреки че строителите на "Кампо Баия" твърдят, че са подпомогнали местните с пари след наводненията наскоро.

Но нека да се върнем към бундестима. Любопитното е, че футболистите и щабът ще трябва да пътуват всеки ден по 1,8 км. трасе от бунгалата до тренировъчния терен по път, който даже не е асфалтиран. Така нареченият път е покрит с тъмночервен пясък, а огромните дупки по него не са рядкост. И, общо взето, е доста трудно да си представим, че оттук може да минава автобус.

"Всички пътища ще останат от пясък, потвърди архитект Ернст. - Дупките ще бъдат изравнени с още пясък. И когато Йоги Льов дойде, всичко ще бъде наред. С оглед условията за тренировки, с които нашият отбор ще разполага, би трябвало да стане световен шампион!"

Дано човекът да се окаже прав...

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес