Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Козлодуй: При нас тенденцията е в обратна посока - младите се връщат

06 юли 2023, 19:02 часа • 10397 прочитания

Блиц интервю с кмета на община Козлодуй Маринела Николова, която изпълнява втори мандат - за ЦСКА, за дъжда от вчера, за заплатите, за важните проекти на общината.    

Г-жо Николова, наскоро получихте специално отношение от ръководството на ЦСКА. Изпълнителният директор Стоян Орманджиев ви подари юбилеен фотоалбум с лично посвещение от Димитър Пенев. С какво го заслужихте?

Аз съм фен на "Червена чета - Козлодуй", привърженик съм на ЦСКА още от детските си години. Може би заради това и заради личното ми познанство с г-н Пенев. Подкрепям турнира на "Червена чета - Козлодуй" и мисля, че е напълно заслужено това отношение.

"Червена чета - Козлодуй" футболен отбор ли е?

Да, имаме и отбор, имаме и фенклуб на ЦСКА, който се казва "Червена чета".

Обилен дъжд в Козлодуй се изля вчера, има ли щети по инфраструктурата?

Не само в града валя, но процесът се наблюдава. Всичко е наред. Нямаме основание за безпокойство. Нямаме щети.

Статистиката сочи, че в Челопеч и Козлодуй заплатите са най-високи в цяла България - при тях заради „Дънди Прешъс Металс“, а при вас заради АЕЦ „Козлодуй“. В общината обаче как я гоните тази заплата от 2 431 лв., това сравнение сигурно е трудно за служителите ви?

Заплатите са политика на всяко предприятие. Аз не зная какви са заплатите в АЕЦ "Козлодуй". Не е лесно това сравнение, честно казано, но и аз съм се постарала в годините да осигуря прилични заплати на служителите. Нямаме отлив на кадри. Справяме се.

Как си партнирате с АЕЦ „Козлодуй“ и в какво най-вече?

Прекрасно си партнираме във връзка с реализацията на важни инфраструктурни обекти. Много добре работим. Получаваме финансиране от тяхна страна. Работим за гражданите на общината съвместно. Всичко правим заедно с любов за всеки от нашите съграждани.

Кои са ви най-важните инфраструктурни проекти, останали за довършване това лято?

Улица "Ломска" - с ресурс, осигурен от АЕЦ "Козлодуй". Тя е с дължина 1,5 км.

Изцяло от тях ли е финансирането?

Да, изцяло от тях.

Амбициите и подготовката ви за участие в Плана за възстановяване и устойчивост? 

Работим, подготвяме проекти и ще кандидатстваме така, както досега - по всички програми. Ние се борим за всяка стотинка да успее да влезе в нашата община.

За саниране на многофамилни жилищни сгради вашите съграждани проявиха ли желание?

Само от един блок. При нас хората имат финансова възможност сами да си санират жилищата и няма кой знае какъв наплив.

Как оценявате инвеститорския интерес към Козлодуй - за строителство на промишлени, хотелски, жилищни сгради?

Засилен е интересът още от миналата година. Има доста терени, които сме продали за жилищно строителство и не само.

Тенденцията в страната е младите хора да напускат родните си места в търсене на по-добре заплатена работа, при Козлодуй има ли го този проблем?

При нас тенденцията е в обратна посока. Много млади хора, които са живели в София и други големи градове, се връщат в Козлодуй, защото градът стана много по-приветлив, подреден, уютен. Коренно различен е от това, което беше Козлодуй едно време.

Кои са ви ключовите проекти за мандата?

Площадът на Козлодуй на първо място. Досега са изградени 7-8 детски площадки, сега предстои още 6 да направим в града и населените места в общината. Възстановихме изгорялата сграда на читалището в село Гложене. Подменихме на 90% водопровода в с. Хърлец. Направихме проект за подмяна на водопровода в с. Бутан, тъй като там постоянно хората остават без вода. Внесли сме го в МРРБ и чакаме финансиране за него. Ремонтираме улица "Освободител" на входа на града. Като успеем да ремонтираме "Освободител", "Ломска" и "Дондуков" - успоредната артерия на главната улица на Козлодуй, ще се улесни трафикът за влизане и излизане от града.

Още от Козлодуй: 

Най-високата заплата пак е в Челопеч - близо 3000 лв., вижте топ 10

АЕЦ "Козлодуй" подписа с Westinghouse за нов реактор

Завърши плановият годишен ремонт на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес